pär holmgren
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Ska Gotland jubla över solligan, Pär Holmgren?

"Lite kan man väl glädjas åt det"
2:09 min

Gotland har haft det soligaste sommarvädret i Sverige i år. Joakim Åstrand ringer i Förmiddag i P4 Gotland upp meteorologen och klimatföreläsaren Pär Holmgren för att fråga hur glad han ska vara.

– Lite kan man väl glädjas åt det, skrattar Pär Holmgren. Det kan ju så klart bli för mycket av det goda om det blir för soligt och för torrt. Det bidrar förstås till att förvärra problemen på Gotland.

Pär Holmgren intervjuades kl 10.15 i Förmiddag i P4 Gotland

Det som är lite unikt för sommaren är att det aldrig kom in någon riktigt varm luft, säger Pär Holmgren. Någon enstaka dag har det varit uppemot 30 grader varmt, men det har aldrig varit någon värmebölja med 35-gradiga temperaturer. Att det aldrig var någon extrem värmebölja som trots allt höll ner medeltemperaturerna.

– Det man kan konstatera när man fått regn, som ni fått de senaste dagarna, hjälper det inte så jättemycket. Med värmen blir det stor avdunstning och växtligheten suger snabbt upp nederbörden. Ska man få bra med vatten i grundvattnet, behövs i första hand en ganska snörik vinter med långsam men ordentlig avsmältning. Gärna också en regnrik höst och försommar.

Pär Holmgren säger att man inte bara ska skylla den ökade vattenbristen på Gotland, Öland och sydöstra Sverige på klimatförändringen.

– Men man kan definitivt säga att det här är ett problem som med all sannolikhet kommer att bli allt större och vanligare i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".