spannmål
1 av 2
Maltkorn från Vall som ska användas till ölbryggning. Foto:Katarina Hedström/Sveriges Radio Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Hans Gardell
2 av 2
Hans Gardell. Foto: Hans Gardell, spannmålsodlare i Lokrume. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio

Regnet väcker spänning hos odlare

"Det var på väg mot katastrof"
7:07 min

Durumveteodlaren Lars-Erik Medbom i Fardhem har hopp om bra skörd. Men regnet både gläder och oroar. Hinna tröska eller inte?

Vid Lantmännen i Visby stod traktorer på rad idag med sina släp för leverans av maltkorn.

För Ewe Myrbäck i Vall återstår det att se om de 10 hektar maltkorn han inte hann att tröska före regnet ska kunna bärgas som önskat, men han tror att det är stor risk för att det börjat "brista ner". Då kan det riskera att bli kvar på åkern. Det går inte att få in i tröskan då, förklarar han.

Han tycker att det hade kunnat "hålla upp" lite till, men man vet ju att regnet kommer, förr eller senare, säger han.

Ewe går fram till den hög av maltkorn han lämnat idag och silar mellan händerna. Konstaterar att det är stort och fint det han lämnar. Men eftersom det skall användas till ölbryggning får proteinhalten inte vara för hög. Så där har vädret också spelat in för hans skörderesultat.

-Hög proteinhalt påverkar jäsningsprocessen, så det skummar inte så mycket när man tappar upp det. Vädret, vädret, säger Ewe Myrbäck.

Lika spännande som det är för Ewe Myrbäck, i Vall, om hans maltkorn ska gå att tröska - lika spännande är det framtida vädret för Lars-Erik Medbom i Fardhem. Först såg det illa ut, minns han.  

-Det var på väg mot en katastrof, säger han. Men de 46 mm regn som föll när det som bäst behövdes, tidigare i somras, räddade den gotländska skörden tror han.

Lars-Erik Medbom kom till Visby med 25 ton maltkorn i lasset idag.

Han odlar också durumvete och beroende på hur vädret blir framöver blir det antingen foder - med sämre betalt - eller spaghetti av det durumvete han ännu inte skördat.

Spannmålsodlaren Hans Gardell i Lokrume har vårraps som ännu inte är i närheten av att vara mogen. De senaste dagarnas regn kom lite för sent tycker han, men är ändå välkommet inför den rapssådd han ännu har framför sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".