Lisen Klingvall
Lisen Klingvall blandar sallad, men har inte höjt priset på den på grund av arbetsgivaravgiften. Foto: Katarina Hedström Sveriges Radio. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio

Olika förklaringar till stigande priser på krogen

Arbetgivaravgiften något att "skylla på"
6:27 min

De höjda arbetsgivaravgifterna för unga utpekas som en förklaring till stigande krogpriser i sommar. Men just "sommaren" anges av andra som orsak.

-Priserna är högre här än i norra Norrland, säger Lotta Nyström om notan i Visby. Men hon har inte sett något samband mellan högre krogpriser och den höjda arbetsgivaravgiften för unga. 

Under sommarmånaderna har det blivit dyrare att gå på krogen. Enligt branschorganisationen Visita, kan det framförallt bero på den höjda arbetsgivaravgiften för unga, från den 1 juni.

När P4 Gotland skickade ut en reporter i lunchvimlet så tornar det upp sig en bild av att priserna också stiger för att det är just sommar.

Lotta Nyström från Boden är mer inne på temat "tillgång och efterfrågan". På en turistort med många besökare sommartid glider nog priserna uppåt, resonerar hon och jämför med "hemma", där hon i Boden och Luleå inte sett fenomenet att priserna stiger för att det står "juli" i almanackan.

Och att priserna på restaurang stigit i sommar har lunchgästen Ida Rickardsson lagt märke till.

-Ett ställe som jag brukar äta på hade i vanliga fall lunch för 95 spänn. Nu i sommar tog de 175 kronor för samma buffé, säger Ida och tycker att den höjningen är enorm. Hon undrar om arbetsgivaravgiften kan motivera det utfallet. Kanske passar de på och höjer för att det finns något att "skylla på", säger hon och skrattar.

I baren på en året-runt-öppen restaurang i Visby står ägaren, Erik Svensson och spår en helt annan effekt av arbetsgivaravgiften än att den syns på notan.

- Det hotar ungdomar att få en första chans att komma ut i arbetslivet, säger han.

Det är branschorganisationen Visita som kommit med den "snabbrapport" som anger att restaurangpriserna under maj, juni och juli, stigit dubbelt så mycket som snittet under de senaste tio åren för den perioden. Det skulle enligt Visita motsvarar en årlig ökning på drygt 9 procent. Och orsaken? Enligt Visita framför allt att arbetsgivaravgiften för unga höjdes fullt ut den 1 juni.

Visitas vd Eva Östling är bekymrad över utvecklingen.

- Det finns självklart en stor oro från vår sida, men självklart är den störst hos våra medlemmar, säger Eva Östling. Det här kommer ju, som vi ser det, att kunna påverka antalet anställda framöver och det kommer att påverka priserna framöver.

Lisen Klingvall driver året-runt-öppet fik i Visby med luncher och hon säger att hon i alla fall inte höjt priset på grund av arbetsgivaravgiften.

- Vi kör samma priser som vi har året runt. Vi har dock höjt priset på våra drycker för att vi inte har gjort det på sex år, säger hon. Men vad den nya arbetsgivaravgiften kan få för effekt har hon inte hunnit titta på.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".