Lars Magnus Lahne
Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

När internet kom till Gotland

"För pengar från staten köpte vi en minidator"
3:06 min

För den teknikintresserade var det som Berlinmurens fall. Så jämför tidigare högskolechefen Lars-Magnus Lahne när Gotland 1986 kunde börja kommunicera digitalt med fastlandet.

I mitten av 1980-talet startade projektet Avstamp Gotland, som skulle starta olika verksamheter. En av dem var UCG - Utvecklingscentrum Gotland, dit man skulle förlägga högskoleutbildningar av olika slag. Det blev föregångaren till Högskolan på Gotland och dagens Campus Gotland vid Uppsala universitet.

– Då startade bland annat en utbildning tillsammans med företagsekonomiska institutionen i Stockholm, enligt en princip de kallade för dadis - datorstyrd distansutbildning. Det betydde att vi för pengar från staten köpte en minidator - en VAX - och byggde en direktlina till Stockholms universitet.

Minns du känslan inför den nya tekniken, när du första gången kunde skicka meddelande som inte behövde gå postgången?

– Det var stort och nytt. Det var väl lite som murens fall lite senare, för den tekikintresserade. Det tog väl ett tag innan man insåg vilka möjligheter det öppnade.

Betyder bland annat att de kan via sina datorer få rådgivning om skogsbruk och kycklinguppfödning. Det finns också diskussionsgrupper för t ex potatisodlare på ... det världsomfattande datornätet Internet.

Du som med högskolan var bland de första på Gotland som kom ut på internet, hur känner du i dag? Ligger du fortfarande i framkant med ny teknik?

– Jag tror jag är för gammal för att ligga i framkant. Men jag använder tekniken fortfarande, mycket.

Blev det som du trodde att det skulle bli?

– Det blev som vanligt när det gäller datorer; mycket, mycket mer. Jag tror ingen riktigt kunde förutspå den utveckling vi haft senare år. Jag kommer så väl ihåg den första datorn vi köpte då 1986. Vi köpte ett skivminne på 350 megabyte. Det var stort som ett kylskåp. Det är väl 200 gånger mer minne i min mobiltelefon tror jag. Det där minnet betalade vi 400 000 kronor för.

I dagens penningvärde motsvarar summan 790 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".