Kulturskolans Teatergrupp Qualitism.
Kulturskolans Teatergrupp Qualitism. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Gotlands nya kulturplan pekar ut riktningen

Filip Reinhag (S): Kulturarbetare har ibland haft dåliga villor
5:32 min

Det viktigaste är att barn får utöva och ta del av kultur, att kulturen har mångfalds- och jämställdhetsperspektiv - och att konstnärer får rätt lön.

Här kan du själv läsa kulturplanen.

- Även kulturarbetar ska ha lön efter de avtalsrekommendationer som finns, säger Filip Reinhag (S) ordförande i kultur- och fritidsnämnden. 

Samtidigt ska ni spara pengar, 15 miljoner kronor på tre år?

- Två parallella processer som inte är helt enkla att få ihop. Men det är givetvis så att kulturarbetare ska inte få sämre villkor för att vi har mindre pengar, säger han.

Catrin Wikström som är kulturstrateg har lett arbetet med att ta fram kulturplanen som ska gälla 2017-2020 tycker det är viktigt att veta vilka mål man strävar mot.

- Så att man långsiktigt kan förändra saker och ting, dte är viktigt att våga tänka långsiktigt, säger hon.

Har det saknats strategiskt tänkande tidigare?

- Nej men den har blivit bra mycket tydligare sen vi gick med i Kultursamverkansmodellen 2011, säger Catrin Wikström.

Kulturplanen riktar sig dels till tjänstemän och politiker inom regionen, som en påminnelse om vad som är viktigt. Den ska också visa vad kulturutövare på ön ska satsa på för att öka sina möjligheter till bidrag för det man gör. Dessutom fungerar kulturplanen som ett slags ansökan om statliga pengar från Kulturrådet.

Efter att kultur- och fritidsnämnden nu godkänt planen ska den vidare till regionstyrelse och fullmäktige. Men den borgerliga oppositionen ville inte ens rösta emot förslaget. 

- Med den ekonomiska verklighet vi nu lever med är inte kulturplanen realistisk, skriver Rolf K Nilsson, borgerlig gruppledare i Kultur- och fritidsnämnden i ett uttalande från oppositionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".