Konstnärsparet på Brucebo

3:21 min

På torsdag berättar konstvetaren och antikvarien Johanna Pietikäinen om relationen mellan konstnärsparet William Blair Bruce och Carolina Benedicks Bruce.

- Det låter knäppt men jag tror att jag känner dem väldigt väl.

Konstvetaren och antikvarien Johanna Pietikäinen har länge varit intresserad av konstnärsparet William Blair Bruce och Carolina Benedicks Bruce. För drygt ett år sedan skrev hon klart sin magisteruppsats  om paret och på torsdag, i samband med Gotland Art Week, håller hon en specialföreläsning på Brucebo om sin forskning.

Trots att det finns stora mängder källor i form av brev, anteckningar och almanackor så fanns det från början relativt få saker skrivna om paret.

- Jag började utgå från den historia som jag kände till om dem. Gå till källmaterialet och bocka av alla fakta som jag kände till. Det har varit mycket detektivarbete, säger Johanna Pietikäinen.

Carolina Benedicks Bruce gjorde anteckningar under hela sitt liv och Johanna Pietikäinen har också läst parets korrespondens.

- I breven mellan Carolina och William så är det oerhört mycket känslor, säger hon.

- Jag känner de här personerna mer än jag känner min egna släkt. Kanske mer än någon annan eftersom jag får ta del av det de skriver till varandra.