Träibatn klara med nya träbåten

1:13 min

I drygt två år har kulturföreningen Träibatn jobbat med att bygga en äkta gotländsk tremänning. På söndag ska hon sjösättas i Västergarn.

Det lyser av stolthet i blicken på Tage Nyman, Peter Björkegren och Lennart Magnusson när de visar upp båten som ännu så länge ligger på land i Tofta. På 1800-talet var det vanligt att tremänningar användes bland annat inom fisket på Gotland. Men det var inte i det syftet som föreningen Träibatn drog igång projektet för över två år sedan.

- Ett skäl till att vi byggde den var att så många som möjligt av våra medlemmar skulle få en erfarenhet av att bygga en stor båt, berättar Lennart Magnusson. Det är en kunskapsförmedling, en kulturförmedling. Det gäller att överbrygga generationsskiften. Vi är daglediga vi tre, pensionärer, och vi jobbar hårt för att yngre människor ska komma in och föra det här vidare. Så den här båten är gamlingarna arv till en ny generation.

Peter Björkegren som fungerat som projektledare för bygget berättar stolt om virket som kommer från Gothem.

- Gunnar Norrby som är specialist har hjälpt oss ta fram träet.

Och kl 14 på söndag i Västergarn blir det ceremoniellt, fortsätter Peter.

- Lite tal, och sen kommer vi ha dop, sjösättning, vi kommer ro den till en plats ute i Västergarn där vi kommer rigga den med de tre seglen och focken och sedan blir det en liten uppvisningssegling där man kommer få se den glida på vattnet.