Gryson Kumwenda från Malawi, Staffan Bergström och Mohamed Dauda från Sierra Leone tillsammans i Rute.
1 av 3
Gryson Kumwenda från Malawi, Staffan Bergström och Mohamed Dauda från Sierra Leone tillsammans i Rute. Foto: Anton Kalm /Sveriges Radio
Föreläsningssalen vid unioversitetet i Rute.
2 av 3
Föreläsningssalen vid unioversitetet i Rute. Foto: Anton Kalm / Sveriges Radio
Gryson Kumwenda från Malawi, Mohamed Dauda från Sierra Leone och Staffan Bergström tillsammans i Rute.
3 av 3
Gryson Kumwenda från Malawi, Mohamed Dauda från Sierra Leone och Staffan Bergström tillsammans i Rute. Foto: Anton Kalm / Sveriges Radio

Sista kursen för universitetet i Rute

"Omkring 500 som vi har utbildat under de här 20 åren"
7:11 min

Efter 20 somrar är det dags för Staffan Bergström att hålla sin sista föreläsning i Rute. Kunskaperna lever däremot vidare i Afrika. 

- Det känns lite vemodigt.

Staffan Bergström, professor i internationell hälsa, har i 20 år ordnat en sommarkurs på sin gård i Rute, även kallat Universitet i Rute. Men i år blir det sista året.

I två veckor har 25 personer från olika länder i Afrika fått lära sig mer om kirurgi och förlossningsvård.

- Det blir omkring 500 som vi har utbildat under de här åren, säger Staffan Bergström.

Detta är "bara en droppe i havet" när det kommer till läkarvården i Afrikas länder men tanken med kursen har varit att vidareutbilda människor som inte formellt är läkare men som ändå har lång erfarenhet av olika typer av operationer, kejsarsnitt eller liknande arbete. Under de här två veckorna har deltagarna både fått dela med sig av sina egna erfarenheter och fått mer kunskap från föreläsare som flugits hit från hela världen.

 - Det är ett utbyte av erfarenheter. Vi måste bygga på att det blir en spridningseffekt, säger Staffan Bergström.

Deltagarna får nämligen också med sig alla föreläsningar i digital form och i pappersform så att de ska kunna föra kunskaperna vidare.

Mohamed Dauda från Sierra Leone är en av årets kursdeltagare. Han hade bara flugit en gång tidigare och är överväldigad både av Gotlands natur och av kursen i Rute.

- Som utlänning på Gotland i Sverige så har det varit en historisk upplevelse som jag kommer att ta med mig hem, säger han.

Hans kurskamrat Gryson Kumwenda från Malawi håller med honom.

- Under de här två veckorna har vi lärt oss mycket. Där vi är gör vi redan de här ingreppen men många saker är daterade och här har vi lärt oss nya riktigt bra grepp.

Gryson Kumwenda säger att det troligen hade tagit honom åratal att få den här kunskapen i Malawi. Han är en av åtta personer som tillsammans med endast en läkare är ansvariga för den medicinska hjälpen till runt 250 000 människor.

Både Gryson Kumwenda och Mohamed Dauda är nervösa inför den slutliga examen som också blir den sista examen som tas vid Universitet i Rute. Men det finns intressen att föra konceptet vidare till Etiopien.

- Då kommer jag att vara där som föreläsare. Det blir bättre ekonomiskt, mindre flygresor och mindre kostnader för de som kommer, säger Staffan Bergström.

Skylten med texten "Universitetet i Rute" kommer däremot att monteras ner och får alltså inte följa med till Etiopien.

- Den får vara ett historiskt monument över en liten insats som vi har gjort under 20 år, säger Staffan Bergström.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".