Lars Westerlund
Lars Westelund är maskiningenjör på Region Gotlands VA-avdelning. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Nya vattentäkten på Fårö rena kassakon

Lars Westerlund: Jag tror inte att vi kan hitta bättre vatten än så här.
1:52 min

Den nya vattentäkten på Fårö, som testats under sommaren, har så här långt varit en succé. Ännu återstår en del analysarbete innan regionen med säkerhet kan säga att täkten bör permanentas – men det ser väldigt lovande ut.

– Kanonvatten. Jag tror inte att vi kan hitta bättre vatten än så här, säger Lars Westerlund, maskingenjör på Region Gotlands VA-avdelning.

Den nya vattentäkten på Fårö hittades 2013, då SGU - Sveriges geologiska undersökning - letade vatten på Gotland med sin mätinstrumentförsedda helikopter. Under den gångna sommaren har ett femtiotal abonnenter fått sitt vatten härifrån, bland andra storförbrukaren Sudersands camping.

– Hittills har det gått väldigt bra. Vi har ett vatten av bra kvalité och den mängden som vi hade hoppats på har vi också hittat. Och vad vi har sett hittills så har vi inte påverkat vare sig boende runt omkring eller det inre kontrollområdet med brunnar som vi har runt vår pumpbrunn. Så det ser väldigt hoppfullt ut.

Den nya täkten har under sommaren ersatt en annan täkt, där vattnet måste filtreras med nanomembran innan det används. Dessutom har regionen sluppit transportera vatten på lastbil till Fårö, som man tidigare tvingats till under somrarna.

– Det här blir ju direkt en kassako, kan man säga, eftersom vi får bort det här, i fjol körde vi 145 vattenbilar till det här vattenverket. Plus att vi producerar med hjälp av nanomembran som ju har en kostnad, det får vi ju bort härifrån direkt, den kostnaden. Så det här är ju det billigaste sättet att få fram vatten på. Det är naturligt bra vatten, vi gör ingenting mer med det än klorering.

Nu återstår ytterligare en del analyser, bland annat av brunnar och provhål runt omkring täkten, innan man med säkerhet kan säga att den bör permanentas. Men det ser som sagt lovande ut, säger Lars Westerlund:

– Det är klart att vi har den förhoppningen men sen är det ett gediget arbete efter detta. Alla fastighetsägare måste ju få chansen att få lämna sin åsikt och det måste ju få fortgå i lugn takt med samrådsmöten och så vidare.

I mitten av september räknar Region Gotland med att den slutliga utvärderingen av vattentäkten ska vara färdig.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".