Brandman framför glödande hög nattbild.
1 av 2
Vid 22:30 var branden nästan släckt och endast en väg var fortfarande avstängd. Foto: Lasse Eskelind/Sveriges Radio.
Brandbil bakifrån
2 av 2
En 70 000 voltsledning har brunnit av och ligger över länsväg 148. Foto: Lasse Eskelind/Sveriges Radio.

Storbrand vid Rävhagen i Visby

"Kan inte garantera att ledningen inte är strömförande"
2:01 min

I östra Visby brann det vid 21-tiden på fredagskvällen i en rishög på 20 gånger 70 meter.

LÖRDAG: Storbranden vid Rävhagen släckt 

LÖRDAG: Polisen tror att branden var anlagd


Över rishögen går en kraftledning som brann av och låg ett tag över länsväg 148. Ytterligare tre vägar spärrades av. Vid 22:30 var branden nästan släckt och polisen har hävt avspärrningarna på alla vägar utom en. Även elkabeln var vid den tiden säkrad.

– Det blåser lite och det finns en viss risk för att elden sprider sig men det allvarligaste är att det har brunnit under en 70 000-voltskraftledning, som har brunnit av och vi har spärrat av fyra vägar i närområdet. Det är mörkläggning här runt om i skogen, säger insatsledaren Henrik Johansson på räddningstjänsten Gotland och fortsätter.

– Energiverket kan inte garantera att ledningen inte är strömförande. Vi vill inte ha in ytterligare folk som går här inne i skogen. Jag vill inte att folk kommer till skada och inte heller mina brandmän, säger han.

Det blåser ganska kraftigt men åt rätt håll. Det ligger en ishall, ett ridhus och en träningsanläggning för fotboll där. Räddningtjänsten väntar nu på ett besked från energiverket. 

Vid 22:30 var branden nästan släckt. Elkabeln var säkrad. Elingenjörer kollar kabeln och ska undersöka den ordentligt när det ljusnat. Polisen har hävt avspärrningarna. Bara en väg kommer att vara avstängd i natt för att underlätta för räddningstjänsten som övervakar branden i natt. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".