Grottutforskarna som blev rikskända över en natt

3:06 min

Under mer än ett år har de krupit långsamt fram genom gyttja under jorden. Ett dygn efter att P4 Gotland berättat om grottfyndet intervjuas de i SVTs morgonsoffa som grottforskare.

- Man ligger där i leran och krälar, då känner man sig inte speciellt vetenskaplig, säger Per Bäckström.

Han har tillsammans med Alexander Bennerstål och Lars "Lalla" Pettersson blivit nästintill rikskända efter det att P4 Gotland berättade om deras grotta under måndagsmorgonen.

Bara ett dygn senare står de i direktsändning i SVTs morgonsoffa, live från mynningen av Lummelundagrottan.

- Det exploderade. Helt plötsligt så är man överallt och alla ringer. Jag fick 30 samtal igår, bara från media, säger Alexander Bennerstål.

- Nu är all media jätteintresserad av det här med grottor, säger Per Bäckstöm.

Kontrasten är stor från att ena dagen ligga okänd i en trång lerig gång fler meter under marken till att andra dagen stå och småprata med programledare i TV.

Förhoppningen är att deras grotta någonstans på vägen ska kopplas ihop med Lummelundagrottan.

- Det är jättespännande. Speleologerna, grottforskarna, har gjort en karta över det här systemet och det går lite armar hit och dit, säger Hanne Ödin, VD för Lummelundagrottan.

Hon har länge trott att Lummelundagrottan är större än man nu vetat.

- Så helt överraskande är det inte, säger hon.

Vad det nya grottfyndet kommer att betyda för hennes verksamhet är hon fortfarande inte säker på men hon ser det som en spännande utveckling både för Gotland som turistmål och för berättelsen om Lummelundagrottan.

- Vi får en ännu bättre historia att berätta, säger Hanne Ödin.