Yalda Jamali och hennes bror Amir.
Yalda Jamali och hennes bror Amir vill inte flytta från Klintehamn. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio

Asylsökande måste lämna Slite och Klintehamn

Yalda Jamali: Jag blir ledsen
2:00 min

Asylboendena i Slite och Klintehamn kommer att stängas senast 20 september. Trots att båda boendena fått nya kontrakt, måste de asylsökande flytta därifrån. 

– Det kan bli så att 146 människor måste flytta från Gotland till fastlandet. Dagen efter kan det komma 146 nya, säger Claes Dahlén, som driver asylboendet i Slite. 

Skälet är att Migrationsverket har sagt upp avtalen med de båda boendena i förtid, eftersom antalet asylsökande har minskat kraftigt.

Dessutom har upphandlingen av ett nytt ramavtal, som skulle börja gälla den 21 september, överklagats på Gotland och på många andra håll i landet. 

Boendena i Klintehamn och Slite har fått nya kontrakt, men på grund av överklagandeprocessen kommer datumet för när de ska börja gälla att skjutas fram. 

Claes Dahlén som driver asylboendet i Slite har fått besked om att de asylsökande som bor där inte kan bo kvar där i väntan på att det nya avtalet träder i kraft. 

– Jag har förståelse för att det finns viss byråkrati som ska följas, men det är inte praktiskt någonstans. I min värld är det vanvett, ett systemfel, säger han. 

Yalda Abeda Jamali från Afghanistan går i gymnasiet i Visby och bor med sina föräldrar och syskon på asylboendet i Klintehamn där de ännu inte fått någon information om att de måste flytta inom några veckor.

- Gotland är jättebra och jag har mycket kompisar här. Jag blir ledsen för att jag ska flytta.

- Jag har fyra syskon och alla går i skolan. Jag vet inte vart jag ska flytta och jag tycker inte om det, säger hon.


Relaterat

Mer om Gotlands flyktingmottagande

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".