Migrationsverket. FOTO: BERTIL ERICSON / SCANPIX

Hjälpa asylsökande med bostad långsiktigt åtagande

När asylboenden läggs ned vill många ortsbor hjälpa asylsökande till eget boende. Men om den asylsökande av något skäl måste flytta och inte på egen hand kan ordna nytt boende finns inga garantier att de kan bli kvar på ön.

 Gustav Skånstorp är mottagningshandläggare på Migrationsverket i Visby:

– Vi försöker ju titta på faktorer som om barnen går i skola, eller om man har arbete eller praktik någonstans. Men i vissa fall är det inte möjligt. Då tittar vi hur boendesituationen ser ut i stort i hela landet, och så försöker vi hitta ett boende någon annanstans.

Stort engagemang

Engagemanget för att hjälpa flyktingar är på många håll stort. När till exempel Björklunda i Burgsvik las ned kunde närmare 50 personer flytta till eget boende. Men ibland blir det problem med möjligheterna för en asylsökande att bo kvar och då händer det att integrationsenheten på Region Gotland kontaktas för att höra om de kan ordna ett nytt eget boende. Men några sådana möjligheter finns inte. Det säger Madelene Johansson, samordnare på Integrationsenheten Region Gotland.

Regionen kan inte ordna boende

– Det är många gotlänningar som vänder sig till integrationsenheten med sådana här ärenden. De frågar om vi har några lägenheter till de här egenbosatta asylsökande. Det kan vi inte hjälpa till med. De vi hjälper är personer och familjer som fått uppehållstillstånd och som bor på ett asylboende och som blir anvisad Gotland. Då har vi skyldighet på regionen att erbjuda ett boende i form av en lägenhet. Det är viktigt att vara medveten om det här från början, så att det inte slutar i tråkigheter, både för de asylsökande och för de familjer som faktiskt vill göra någonting gott inledningsvis.

Men även om någon skyldighet att ordna bostad inte finns, så hjälper regionen till med råd och stöd så långt det är möjligt.

– Självklart så finns vi ju till på integrationsenheten dit egenbosatta har möjlighet att komma för att få hjälp och fråga om hur man letar bostäder på Gotland. Då kan vi visa att Gotlandshem finns och också privata fastighetsvärdar de kan kontakta. Vi förmedlar det vi kan förmedla, men vi är inte skyldiga att erbjuda ett boende. säger Madelene Johansson, samordnare på Integrationsenheten Region Gotland.


Mer om Gotlands flyktingmottagande

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".