Nordkalks provbrott vid Ducker i Bunge. Foto: Clary Winberg/Sveriges Radio
Nordkalks provbrott vid Ducker i Bunge. Foto: Clary Winberg/Sveriges Radio

Jurist på länsstyrelsen: SMA-dom kan påverka Nordkalkbrytning

"Kan bli liknande resonemang"
3:51 min

Domen igår från Mark- och miljööverdomstolen att SMA inte får bryta mer vid Stucks kan komma att påverka Nordkalks möjligheter att utvidga brytningen vid Ducker Bunge. Det säger Petter Rimfors, som är jurist på Länsstyrelsen Gotland.

– Om det beslut som regeringen har tagit att utse det här till Natura 2000-område står sig när det nu ska prövas i Högsta förvaltningsdomstolen, då skulle det säkerligen bli ett liknande resonemang vid prövningen av Nordkalks ansökan. Både SMA och Nordkalk har ju begärt att en sådan prövning ska ske.

I gårdagens dom gällande SMA:s täktverksamhet skriver Mark- och miljööverdomstolen att en fördjupning av täkten innebär en risk för att skyddade livsmiljöer i Natura 2000-området kan påverkas på ett betydande sätt. Denna påverkan orsakas enligt domen av att brytningen skulle sänka grundvattennivån med påverkan på naturen som följd. Men att domen gällande SMA skulle vara en indikation om hur domstolen kommer att pröva Nordkalks ansökan om utökad brytning i Ducker Bunge håller inte Nordkalks kommunikationschef med om.

– Nej, men vi ser inte att det påverkar de förutsättningar som vi har

Eftersom?

– Nej, därför att vi har helt enkelt andra förutsättningar.

På vilket sätt?

– Vi ansöker om att öppna en ny täkt, och jag kan inte kommentera om vad som är sagt i SMA, för jag är inte insatt i deras dom. Jag kan bara se hur vår ansökan och vår process har sett ut.

Det som inblandade parter nu väntar på är Högsta förvaltningsdomstolens rättsliga prövning om huruvida regeringens beslut att utvidga Natura 2000-området är korrekt och förenligt med gällande lagstiftning. Den domen väntas komma vid årsskiftet. Det är SMA och Nordkalk som begärt att regeringsbeslutet får en rättslig prövning och hos Nordkalk tror man att domstolen kommer att gå på deras linje. Nordkalks kommunikationschef Eva Feldt igen. 

– Vi ser att vi fortfarande har en god chans att Högsta förvaltningsdomstolen ska upphäva regeringens beslut om Natura 2000. 

Hur ser du på riskerna för att Bästeträsk, som är en viktig dricksvattentäkt påverkas, och att djur- och naturliv påverkas?

– Det är ju det som är föremål för prövningen i domstolen.

Ja, men från Nordkalks sida, hur ser ni på det?

– Ja, vi ser ju att det inte riskerar att skada de här områdena.

Men enligt Petter Rimfors på Länsstyrelsen, så är det ännu inte tillräckligt utrett hur naturen påverkas när täkterna är tömda på sten och företagen har lämnat området. 

– Vi anser att den här utredningen om vad som händer när täkten är utbruten, hur man ska behandla den och vilken påverkan det kan få inte har varit tillräckligt utrett och preciserat i de här ansökningarna från bolagen. Och det säger ju Mark- och miljööverdomstolen rätt tydligt nu också att de anser att det inte är tillräckligt säkerställt vad som händer. Det finns hypoteser om att det kan komma att tränga upp salt vatten i täktbottnarna. Hur ska då det hanteras, så att inte det vattnet stiger och börjar komma åt sötvattenlager som finns högre upp och sen kanske börjar spridas horisontellt ut till exempelvis Bästeträsk enligt Nordkalks ärende, och i SMA.s fall ut mot Hau träsk. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".