Axels tivoli i skattehärva

Ägaren till Axels tivoli, som funnits på hamnen i Visby dom senaste somrarna, riskerar nu en kraftig skattesmäll. Det är framför allt inhyrningen av arbetskraft från Polen som skattemyndigheterna underkänt.

Ägaren till Axels tivoli, som kommer till Visby om några dagar, bildade för några år sedan tillsammans med sina bröder ett bemanningsföretag i Polen där en stor del av personalen var anställd.

Skatteverket har nu granskat företagets räkenskaper från sommaren 2002 till våren 2003 och anser att det handlat om ett upplägg för att minska arbetsgivaravgifterna för Axels nöjesfält.

Det visar sig nämligen att det polska bemanningsföretaget inte hade några andra kunder. Och dom polska arbetarnas resor till Sverige betalades inte av det polska företaget utan av Axels tivoli. Arbetarna fick också sin lön direkt från tivolit, inte från det polska företaget.

Enligt skatteverket står det klart att det var Axels nöjesfält som var den verkliga arbetsgivaren, inte det polska bemanningsföretaget. Därför ska också Axels nöjesfält betala arbetsgivaravgift. Totalt handlar det om tre och en halv miljon kronor som betalats ut i löner och som bolaget ska betala arbetsgivaravgifter för.

Ägarna till Axels nöjesfält håller förstås inte med om den här beskrivningen.

- Att det var Axels Nöjesfält AB som betalade löner beror på tradition i branschen och att det var Axels nöjesfält som betalade resorna till Sverige beror på att det polska bemanningsföretaget inte var kreditvärdigt vid den här tidpunkten, säger ägaren Pierre Andreasson.

Han har nu överklagat skattemyndighetens beslut till länsrätten som får avgöra fallet.