Öppningen till den grottgång i Lummmelunda som grottforskare grävt i.
1 av 8
Öppningen till den grottgång som grävts ut. Foto: Per Bäckström
Camping inne i Lummelundagrottan
2 av 8
Grottforskarnas "kök" i grottan. Foto: Per Bäckström
Per Bäckström gräver i Lummelundagrottan
3 av 8
Per Bäckström gräver i Lummelundagrottan. Foto: Emma Lundh
"Arbetsskada" grottforskare. Blånagel hänger lös. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio.
4 av 8
"Arbetsskada" grottgrävare Bäckströms nagel. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Grottforskare i Lummelundagrottan
5 av 8
Grottforskare i Lummelundagrottan. Foto: Per Bäckström
Kalkavlagringar i Lummelundagrottan.
6 av 8
Kalkavlagringar i Lummelundagrottans fossila system. Foto: Per Bäckström
Kalkavlagringar och droppstenar i Lummelundagrottan
7 av 8
"Flowstone" på vägen till Sifonkatedralen. Foto: Per Bäckström
Droppstenar i Lummelundagrottan
8 av 8
I det fossila systemet, Lummelundagrottan. Foto: Per Bäckström

Ny gång i Lummelundagrottan utforskad

Grottforskare: Imponerande!
2:32 min

Lummelundagrottans allra innersta delar har undersökts på nytt, på uppdrag av Sveriges Speleologförbund. En ny grottgång är nu utgrävd. 


Mikael Persson säger "sal", men "schakt" kanske är ett ord närmare det som syns på grottforskarnas bilder från expeditionen. Den grottgång som nu grävts ut får sägas ha förlängt Lummelundagrottans system med 4 meter och det är i den nyutgrävda gången det finns ett schakt som är drygt 2 meter djupt.

VIDEO: Per Bäckströms film inifrån Lummelundagrottan

Grottforskare på besök i grottan i somras noterade att vattnet i den innersta salen, "Sifonkatedralen", tycks ha ändrat riktning och det har uppstått en ny möjlig väg vidare in i grottan.

Efter flera dagars grävande har nu grottforskarna kommit ytterligare några meter in.

Det är delvis samma grottforskare som upptäckt ett nytt grottsystem i området som gett sig in i Lummelundagrottan för att undersöka, på uppdrag av Sveriges speleologförbund.

Det har gått 20 år sedan Sifonkatedralen upptäcktes i Lummelundagrottan och grottforskarna har under åren gjort flera försök att hitta en krypbar fortsättning i grottsystemet därifrån.

Inför den expedition som pågått i grottan den gångna veckan fanns stora förhoppningar att det äntligen skulle lyckas, med tanke på de förändringar som speleologerna sett i grottan i somras. Grottforskaren Per Bäckström tyckte att det var dags att komma vidare nu.

-Förhoppningen var att vi skulle komma vidare i den gång vi grävde i och komma in till fler grottsalar längre in. Men det gjorde vi inte. Gången smalnade av efter ett antal meter och så kom vi inte längre. Det var inte krypbart, säger Bäckström.

Först ålade sig grottforskarna in 1,2 kilometer till "Sifonkatedralen" där de nu ägnat flera dagar åt att gräva i den lera som proppat till grottgångarna. Per Bäckström ansåg till att börja med att förutsättningarna att komma vidare kunde vara bättre nu än tidigare, då försöken misslyckats.

Men de ger inte upp. Även om expeditionen avslutats med färre utgrävda meter än de inblandade hade hoppats, så ser de ytterligare möjligheter där nere.

-Det finns alltid möjliga vägar. Det är bara att hitta dem, säger Per Bäckström. Mycket av gångarna är igensatta av lera och sten, men vi får se om vi hittar mer längre fram.

För att arbeta effektivt i grottan under den tid länsstyrelsen beviljat tillträde har grottforskarna campat i Sifonkatedralen. Med tält som hållit dem lite torrare, när de sov, i den 92 eller 98 procentiga luftfuktigheten.

När Per Bäckström kom ut efter fem dagar i grottan konstaterade han, trots motgångar:

- Vi är trots allt de som varit längst norrut i Lummelundagrottans system. Det gör ju att vi trots allt måste känna oss ganska nöjda, säger Per Bäckström till P4 Gotland.

Det är egentligen tillträdesförbud i de där delarna av Lummelundagrottan, enligt de föreskrifter som finns för det reservat grottan utgör. Men länsstyrelsen på Gotland har gett Sveriges speleologförbund tillstånd att ändå vistas i grottan under hela tio dagar, nu i september.

För när speleologerna var inne i grottan vid midsommartid såg de att det skett förändringar i grottan; vissa sandbankar har till exempel förändrats, säger Per Bäckström. Det hade också skett ett litet ras som nu efter kontroll visat sig inte vara så allvarligt.

Den kanske största optimisten i gänget Lars "Lalla" Pettersson kastar inte in handduken för att de grävt i återvändsgränder just nu.

- Det finns en fortsättning, men den är precis bakom vår tältplats, säger han. Eftersom det tog timmar att iordningsställa baslägret där inne i grottan river de ogärna tältet för att sondera vidare där. Vi skjuter det till nästa sommar, säger "Lalla" om den fortsatta undersökningen där.

Gotlänningen Mikael "Rauken" Persson som rest hem från fastlandet för att delta i expeditionen är säker på en fortsättning.

- Alla möjligheter är aldrig uttömda. Vi trodde för tio år sedan att det var så, men det har ju hittats en ny väg från vattenfallet in i det fossila systemet. Det kan vara så att en av "bergväggarna" faktiskt bara är lera; en fylld gång. Det kan finnas ett lika stort "parallellt Lummelunda" som det vi har här, säger Mikael Persson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".