Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.
Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.

Bryggeritekniker och upplevelseguide gotländska framtidsjobb

Bryggeritekniker och upplevelseledare efterfrågade yrken
1:37 min

Kompetenscentrum Gotlands utbildningsledare Camilla Jåff säger att de vill starta yrkeshögskoleutbildning för upplevelseledare och bryggeritekniker.

– Vad det gäller yrkeshögskoleutbildningar är det oerhört viktigt att man har ett nära samarbete med branschen, eftersom tanken är att man ska bli anställningsbar, säger Camilla Jåff på Kompetenscentrum Gotland.

Det är en väldigt lyckad utbildningsform. Statistiken visar att 9 av 10 får jobb, enligt Camilla Jåff.

Bryggeritekniker är en av de yrkesutbildningar som nu efterfrågas av företag i branschen. Den gotländska bryggerinäringen expanderar, bland annat Barlingbo bryggeri som är ett av de företag som efterfrågat en yrkeshögskoleutbildning för att möta företagets framtida behov av personal. Jonny Warg är VD på Barlingbo bryggeri:

– Planen är att vi ska vara 8-10 anställda här inom tre år. Idag är vi fem. vi producerar för fullt och förhoppningsvis ska vi kunna ge tillbaka det i form av arbetsplatser och en lokal hållbar utveckling, både på växtnäring och på besöksnäring.

Bygglovshandläggare ska också utbildas. Något inte minst de som fått vänta uppemot 20 veckor på att få sin bygglovsansökan behandlad säkert är glada att höra. Det här är en stor satsning där alla kommuner i Stockholms län deltar.

Den som känner sig hågad att utbilda sig till upplevelseledare inom besöksnäringen kan se fram emot att även en sådan utbildning kan komma att starta. Camilla Jåff på Kompetenscentrum Gotland igen.

– Det kan vara allt möjligt. Till exempel om vi tänker här på Gotland kan det handla om kongress, ordna stora arrangemang, bussresor. det kan vara stort som smått.
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".