Jordloppor har ätit hål på bladen till höstrapsen
1 av 3
Foto: Gunnel Wallin Sveriges Radio Gotland
Jordloppor har ätit på bladen till höstrapsen
2 av 3
Foto: Gunnel Wallin Sveriges Radio Gotland
Roger Gillerfors i Mästerby på ett nysått fält
3 av 3
Roger Gillerfors i Mästerby på ett nysått fält Foto: Gunnel Wallin Sveriges Radio Gotland

Höstraps hotas av jordloppor

Roger Gillerfors: Den sprider sig fort över fältet
1:47 min

Den nyligen sådda höstrapsen hotas av jordloppor, som är ovanligt många i år. På Gotland har de hittats i fält, speciellt på mellersta ön, enligt Hushållningssällskapet.

En av de som drabbats är Roger Gillerfors, lantbrukare i Mästerby. 

- Lopporna sprider sig snabbt - de hoppar från planta till planta och äter små hål i bladen. Är de riktigt sugna äter de upp hela bladet så det är bara skaftet kvar, säger han.

Tidigare år har utsädet betats, men det är numera förbjudet. Tillåtet är däremot att spruta mot lopporna som aktiva på natten.

Flera lantbrukare på ön har redan sprutbekämpat lopporna flera gånger, men Roger Gillerfors,  har hittills bara varit ute en gång.

-Det man kan göra är att bekämpa dom dels när det är mörkt och de är uppe, eller så bekämpar man bladet, så att man får medlet att sätta sig på bladet, så att när lopporna kommer dit och äter det, så dör de. 

-En del plantor har man råd att missa. Man sår runt 50 plantor på kvadrat ungefär, och vill ha 30 när det är klart.  Men problemet är att de ju inte väljer ut vissa plantor utan äter på alla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".