Från vänster: Ahad Arab, Sofia lilja, Lilian Pettersson och Mahdi Rezaei. Foto: Sara Öster/Sveriges Radio.
Från vänster: Ahad Arab, Sofia lilja, Lilian Pettersson och Mahdi Rezaei. Foto: Sara Öster/Sveriges Radio.

Volontärer hoppas asylsökande får stanna

"Vi får mer tid på oss om de får stanna terminen ut"
2:06 min

Efter Migrationsverkets möte med landshövningen i Visby kom ett oklart besked om de asylsökande ska få bo kvar eller inte. Men Migrationsverket räknar med att det kommer lösa sig.

– Vi har tillförsikt och hopp till det hela och hoppas verkligen att de kan bli så att de får stanna, säger Lilian Pettersson, inititivtagare till den nybildade föreningen Dörröppnarna Klintehamn.

Hur tror ni att ert engagemanget har påverkat Migrationsverket?

– Ganska mycket tror jag. Det känns som de har lyssnat och tänkt efter, säger Lilian Pettersson.

Vi ser positivt på det. Hoppas såklart de får stanna.

Föreningen Dörröppnarna Klintehamn forsätter i samma takt som förut med att arbeta så de asylsökande ska få stanna på Gotland. I första hand att de ska få stanna kvar på boendet i Klintehamn, och i andra hand att hitta egna bostäder till dem, och även hitta månadsgivare som kan hjälpa till rent ekonomiskt.

– Vi har fått otroligt mycket erbjudande där folk erbjuder sig där de asylsökande kan få bo, om de inte får bo kvar på boendet. Vi är positiva, säger Sofia Lilja, volontär.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".