Hans Olsson, Sören Larsson och Kjell Tomsson jobbar på att få mjölkmaskinen till Syrien till nästa år.
Hans olsson, Sören Larsson och Kjell Tomsson jobbar på att få mjölkmaskinen till Syrien till nästa år. Foto: Hugo Wennström / Sveriges Radio

Mjölkmaskin från När till Syrien

Gotländska bönder från När hjälper kollegor i Syrien
1:09 min

Det började med en grillkväll i När och mynnade ut i ett projekt som ska hjälpa bönder i Syrien.


Kjell Tomsson och Sören Larsson har samlat ett gäng bönder kring fikabordet. Tillsammans ska de planera hur Kjells mjölkanläggning ska flyttas från gården i När till Syrien. Idéen till projektet fick Kjell och Sören i somras när en gemensam vän till dem hade en syrisk bonde på besök. De började prata om hur jordbruket fungerar i Sverige respektive Syrien när idéen kläcktes.

– Det råder stor matbrist i Syrien. Just nu mjölkar 27 kor med en dålig maskin och det var då vi kom på den här tanken, säger Sören Larsson.

 Förutom ett par kollegor till hjälp är även Syriska stödkommittén i Stockholm med på ett hörn vilket Sören Larsson tycker är både bra och viktigt.

– Anläggningen skickas direkt till Syrien med hjälp av den här stödkommittén. Inga mellanhänder är inblandande vilket ökar chansen att den kommer komma till användning och till de personer som verkligen behöver den, säger Sören Larsson.

Nedmonteringen av mjölkanläggningen är nu i gång. Till årsskiftet beräknas den vara på plats i Syrien och till våren hoppas Sören Larsson att den ska vara i fullt bruk för de syriska bönderna och deras kor.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".