Asylboende
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hassela i Värmland får inget tillstånd

Ivo: Lättare att neka tillstånd än dra tillbaka
2:19 min

Ett dotterbolag till Hassela Gotland har drivit ett hvb-hem i Värmland utan tillstånd. Trots otillåten verksamhet där påverkas inte tillståndet på ön.


På Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ser de så allvarligt på att bolaget startat utan tillstånd, att bolaget därför får avslag på sin ansökan.

Men det som hänt i Värmland påverkar inte tillståndet för Hassela Gotland, trots att det är samma ägare, säger Jenni Ralph, inspektör på Ivo.

När man väl blivit beviljad ett tillstånd krävs det mycket mer för att kunna få det återkallat, än att från början inte få det beviljat, förklarar Jenni Ralph på Ivo det faktum att samma ägare som ansetts olämpliga att driva HVB i Värmland kan vara lämpliga på Gotland.

-För när du väl har fått ditt tillstånd som på Hassela så krävs det väldigt mycket att dra tillbaka. Det är lättare att neka ett tillstånd än att dra tillbaka ett befintligt.

På Hassela Gotland rullar verksamheten vidare efter kritiken om missförhållanden på boendet i Klintehamn. Ivo har nöjt sig med det Hassela Gotland säger sig ha gjort för att säkra vårdens kvalitet och säkerheten för ungdomarna. Men för dotterbolaget Värmlandsgården blev det avslag på ansökan om att driva hvb. Det är samma ägare - men i fallet Värmlandsgården har personerna bakom ansökan inte ansetts lämpliga.

Värmlandsgården AB i Torsby ansökte hos IVO, i november 2015, om tillstånd att driva hem för vård eller boende, HVB enligt socialtjänstlagen.

Men istället för att vackert vänta på att IVO skulle bevilja tillstånd drogs boendet igång - utan det.

Enligt IVO har Värmlandsgårdens företrädare varit väl medvetna om att det krävs tillstånd för att bedriva HVB.

Att bolaget trots det startade verksamheten och "åsidosatte tillståndsplikten" måste få konsekvenser för tillståndet, resonerade de på IVO. Och avslog Värmlandsgårdens ansökan.

IVO har bedömt den "förväntade viljan att följa regelverket" som styr verksamheten och kommit fram till att bolagets företrädare inte kan anses vara lämpliga att bedriva HVB vid Värmlandsgården AB.

När IVO i mars gjorde en inspektion på Värmlandsgården framkom det att det i lokalerna fanns åtta ensamkommande barn. Men inget tillstånd från IVO. Bolagets huvudmän uppgav för IVO att de startat i början på januari och att de ensamkommande barnen var placerade utifrån entreprenadavtal med respektive kommun - i avvaktan på tillståndet från IVO. I ett sådant avtal tar kommunen på sig ansvaret för verksamheten och då behövs inget tillstånd. Men det framkom senare att Värmlandsgården inte hade avtal med kommunerna för alla de placerade ungdomarna.

IVO upplyste Värmlandsgården om att det är olagligt att driva tillståndspliktig verksamhet utan tillstånd - och att det kan ge böter.

Bolaget har överklagat avslaget till Förvaltningsrätten.

Till P4 Värmland säger styrelseledamoten Johan Rapp att Värmlandsgården inte hade hunnit få skriftliga avtal klara med hemkommunerna för alla de berörda ungdomarna.

- Ivo påpekade det, vi skrev ut de eleverna direkt, och sedan fortsatte vi med de kommuner som skriver på entreprenadavtal. Vi har lärt oss nu att muntligt funkar inte så bra, vi måste ha papper på allt vi gör. Men Ivo såg väldigt allvarligt på det här, och det gör ju inte jag kan jag säga. Fine, vi hade inte skriftligt avtal på ett par elever och de skrevs ut och sen var det klart.

Men i juli, alltså efter avslaget på Värmlandsgårdens ansökan om tillstånd, gjorde Ivo ett nytt oanmält besök. Då sa personalen att elva ensamkommande pojkar var inskrivna. Sex av dem från Årjäng, och resten från Eksjö, Mark, Örebro, Torsby och Vadstena. Bara med Årjäng och Eksjö fanns avtal.

Därefter meddelade Värmlandsgårdens verksamhetschef att de fyra pojkar som det saknades avtal för i själva verket bara var där på tillfällig utflykt från koncernens övriga hvb-hem. Men de fyra berörda kommunerna uppgav för Ivo att man hade ungdomar placerade just på Värmlandsgården, utan entreprenadavtal.

Därmed har Värmlandsgården brustit i att följa tidigare utlovade åtgärder, menar Ivo i beslutet som fattades nyligen.

Ivo konstaterar också att man på Värmlandsgården inte hade kontroll på hur många ungdomar som finns inskrivna i verksamheten, och att personalen som intervjuades inte kände till skyldigheten att rapportera missförhållanden enligt Lex Sarah.

Värmlandsgården har till slutet av september på sig att svara, men i en första kommunikation lovar bolaget att noggrant informera kommuner som vill placera ungdomar att skriftliga avtal krävs.

Och när det gäller Lex Sarah säger Johan Rapp att man jobbar på att förbättra personalens kunskap.

- Okej, nu vet vi det här. Det här är något vi har brustit i, det får vi ta tag i och utbilda folk i det.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".