Igelkott
Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio

Färre igelkottar på Gotland i sommar

Kottelinjen: Ungefär hälften mot förra året
0:58 min

Igelkottarna på ön verkar ha blivit färre i sommar jämfört med tidigare, säger veterinär Lotta Persson, som driver den så kallade Kottelinjen. 

Kottelinjen ger råd om hur man kan hjälpa medtagna igelkottar. 

Många igelkottar verkar ha lidit av uttorkning under den torra sommaren, när deras föda, som mask, kryper undan när det är torrt i marken.

Veterinären Lotta Persson tycker att det verkar som antalet igelkottar minskat på Gotland i sommar, jämfört med i fjol. 

"Kottelinjen" är en telefonlinje som Gotlands igelkottfond driver, dit allmänheten kan ringa för att få råd och och hjälp att bedöma om igelkottarna behöver tas om hand för rehabilitering. Det krävs nämligen tillstånd från länsstyrelsen för att ha hand om igelkotten längre tid än 48 timmar.

Vanliga frågor är att man hittat nedkylda och utmattade igelkottar. Då bör man ta in den och se till att igelkotten får värme och vätska som ljummet honungsvatten, för att sen mata dem med katt- eller hundmat när den börjat repa sig.

Om igelkotten fått skador måste den skyddas mot flugor som lägger ägg som kläcks till larver som kan krypa in i igelkotten och äta upp den inifrån.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".