Romabadet stängt sedan nästan ett år
Per Arvidsson, Mats Englund och Marek Jönsson utanför det stängda Romabadet. Foto: Amanda Heijbel/Sveriges Radio

Besvikna motionärer saknar Romabadet

"Totalt undermålig information"
2:58 min

I december har det gått ett år sedan Romabadet stängde. I Roma går det inte en dag utan att det pratas om saken, menar bland andra Mats Englund som jobbar på orten. 

Marek Jönsson har hängt badväskan över axeln när P4 Gotland träffar honom utanför det stängda Romabadet. Rent symboliskt, säger han.

- Jag är förbannad att man inte får gå hit och umgås i bastun. Det är ju en social verksamhet också. Nu är klockan tio i åtta. Jag skulle ha legat i bassängen och plaskat och sedan värmt upp i bastun, säger Marek.

Han bor i Björke och besökte Romabadet 5-6 gånger i veckan. Sedan badet stängdes försöker han istället att cykla för att få motion.

Mats Englund som bor i Visby men driver verksamhet i Roma brukade simma 1 km en gång i veckan och mådde bra av det, berättar han. Och badtiderna i Visby har inte fungerat för honom.

- Det är en väldigt besvikelse. Jag tycker kommunen ska ha en sån här service i Roma. Behovet är ju stort, och det har man svart på vitt när man ser på besökssiffrorna.

För Björkebon Per Arvisson har det inte blivit så mycket motion efter stängningen. En del fysiska besvär har gjort att just simning varit ett funktionellt alternativ för honom.

- Jag har lagt på mig vikt istället för att simma. Jag kan cykla men det har inte blivit av. Det är en väldigt trafik på vägarna i Björke så det är inte så bra. Alla frågar hela tiden vad som händer, när badet ska öppna och så vidare. Alla man stöter på frågar om, det hela tiden. För informationen ahr ju varit totalt undermålig, totalt undermålig från kommunen om vad som händer, säger Per Arvidsson.

Nu har politikerna öppnat för att låta en privat aktör köpa badet, och hittills har åtminstone en aktör, Daniel Hallgren, visat intresse. Om det kan lösa saken så vore det tacksamt, tycker de motionärer som P4 Gotland träffat.

- Jag hoppas att detta att man nu har sagt att man är villig att kanske sälja badet, att det verkligen är en ärlig vilja bakom det. Att man inte bjuder in med armbågen utan att man verkligen kommer med en öppen hand och ser konstruktivt på det här och försöker att fixa det här. Jag har ju butik här, och det har inte gått en dag sen man stängde här utan att nån kommer och frågar "vet du nåt om det, hur blir det, var ligger frågan nånstans?". Så det finns ett stort behov av det här badet, säger Mats Englund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".