Asylsökande och volontärer demonstrerade mot Migrationsverkets flyttkarusell
Foto: Gunnel Wallin/Sveriges Radio

Region Gotland kräver ändrat regelverket kring asylflyktingar

"Ensamkommande och egenbosatta måste ingå i kvoten"
1:19 min

Regionen skriver nu till regeringen med anledning av flyktingar som mot sin vilja kan tvingas flytta från ön.


Region Gotland vill till regeringen lyfta fram konflikten mellan att bevara en välfungerande marknad för tjänster på offentligt uppdrag och att säkra barns rätt till trygghet, utveckling och lärande, skriver regionsstyrelsens ordförande Björn Jansson och regiondirektören Peter Lindvall i brevet till regeringen och Migrationsverket.

Region Gotland har erfarenhet av småskaligt mottagande och möjligheter till integration i lokalsamhället. Men regelverk och tillämpning kan försvåra det lokala arbetet.

Det nära samarbetet mellan polisen, regionen, civilsamhället och länsstyrelsen har arbetat intensivt för att ge ett stort antal asylsökande tak över huvudet. Det nära samarbetet har varit framgångsrikt, framhåller regionen till regeringen.

Men stängningarna av asylboenden den senaste tiden har skapat mycket oro, både bland asylsökande och engagerade gotlänningar.

Den korta framförhållningen har också försvårat för skolan att ordna barnens skolgång på ett bra sätt. Migrationsverket informerar inte om planerna i god tid. Lagen om offentlig upphandling, LOU, styr och konventionen om barns rättigheter beaktas inte, enligt brevet.

Det är inte en effektiv användning av offentliga medel att LOU förhindrar en kostnadseffektiv planering av lagstyrda verksamheter som skolgång och sjukvård till asylsökande. Än allvarligare är naturligtvis påfrestningarna på vuxna och barn som efter en plågsam flykt återigen rycks upp för att flyttas till nya orter med synnerligen kort förvarning.

Många av de asylsökande har efter att asylboendet stängt fått hjälp av privatpersoner att bosätta sig här. Som regelverket ser ut idag har de inte möjlighet att få hjälp med bosättning, vid ett eventuellt uppehållstillstånd.

De kan alltså inte erbjudas permanent boende även om de får uppehållstillstånd, eftersom de inte anvisats till Gotland enligt bosättningslagen, skriver regionsstyrelsens ordförande Björn Jansson och regiondirektören Peter Lindvall i brevet till såväl regeringen som Migrationsverket.

De vill att regelverket ska ändras så att även de personer som bor i egen bostad och unga vuxna som rotat sig under tiden som asylsökande ensamkommande barn ska räknas in i det sk. anvisningstalet.

Regionen vill också ha en dialog med Migrationsverket om hur regionen kan bidra till det nationella asylmottagandet och integrationsarbetet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".