Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vapen bakom galler i butik
I vapenbutiken blir vapnen kvar medan köparen väntar på licens Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio

Längre väntan för vapenlicens

Jägare: Det är åt skogen!
2:13 min

Handläggningen av vapenärenden sköts inte längre på Gotland utan i Stockholm. Jägaren Tore Timgren i Västerhejde rasar mot försämringen.

De jägare på Gotland som kanske köpt en ny bössa till höstens rådjursjakt får vänta längre än förr på att få sin licens. 

Det som förut tog dagar på Gotland tar nu månader i Stockholm, efter Polisens omorganisation. 

- Det finns egentligen inte ord för hur dåligt det är. Det är precis åt skogen, säger Tore Timgren.

På Gotland är situationen med väntetid ny, men runt om i riket har vapenköpare; jägare och sportskyttar muttrat länge nu över varför handläggningen av vapenlicenser ska behöva ta så lång tid.

- Det här har varit i många län tidigare, säger Tore Timgren och frågar sig vilka resurser Polisen sätter till. Med rätt personal är det gjort på nolltid, säger han.

Längst har väntetiderna på vapenlicens varit i Polisregion Syd. Där har det talats om hela 5 månader. Och norröver i Polisregion Nord har älgjägare oroligt undrat om de skulle missa jaktstarten, om de sökte licens i somras; för tio veckors handläggningstid var det där.

Och sådana tider handlar det nu också om på Gotland, sedan licenshanteringen flyttats till Stockholm istället för att skötas i polishuset i Visby. Tore Timgren jämför med hur det varit.

- Vi har varit bortskämda kanske. Nu tar det tid. Förut tog det i bästa fall ett par dagar. Aldrig mer än en vecka, säger Tore och hyllar den tidigare vapenhandläggaren i Visby.

När P4 Gotland kontaktar Polisen för att ta reda på hur lång tid det handlar om blir svaret 7-10 veckor. Man får räkna med tio och bli överraskad om det stannar på sju.

Tore Timgren möter många jägare och de som har bössor hemma att välja på är det kanske inte så tokigt för, men Tore tycker synd om de som just klarat av sin jägarexamen, men inte få sätta igång med jakten för att bössan ligger kvar i vapenbutiken i väntan på vapenlicensen.

- Jag tycker det är åt skogen. Helst för en ung jägare som är jättehet och vill ut och skjuta med sin nya bössa och så inte få göra det. Inte kul alls, säger Timgren.

Han är jägare, skytt och skytteinstruktör och utbildad vapentekniker. Han kommer i kontakt med många yngre som går och tränar skytte inför sin jägarexamen och har hört många tala om att det är lång väntetid nu för att få en vapenlicens, jämfört med hur det varit tidigare då vapenärendena sköttes på Gotland.

Redan förra året talades det om massiv och långvarig kritik mot licenshanteringen och för tidningen Svensk Jakt kommenterade inrikesminister Anders Ygeman för ett år sedan att "Den nya Polismyndigheten ges nu bättre förutsättningar för att effektivisera arbetet med att ge de tillstånd svenska jägare och sportskyttar behöver". Men Tore Timgren är inte så imponerad.

- Det finns ju vapenhandlare som gått omkull för att det inte fått sälja sina vapen. Det är inte alls bra alltså, säger han.

P4 Gotland har förgäves sökt vapenhandläggare vid Polisen i Stockholm för en kommentar.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".