Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gotländsk patient behöver läkemedel för tre miljoner

Publicerat måndag 26 september 2016 kl 05.00
Nya dyra läkemedel kostar allt mer
(1:46 min)
Läkemedel
Kostsamma preparat med mycket lång behandlingstid ger över tid mycket stora kostnader. Foto: Pernilla Wahlman / TT

Kostnaderna för nischade läkemedel för ovanliga sjukdomar ökar för de flesta landsting och regioner, visar P1-programmet Kalibers granskning. För Region Gotland drabbar utgifterna annan vård.

Region Gotland är en av de 19 av 21 landsting och regioner som har ökande kostnader för läkemedel för allvarliga och ovanliga sjukdomar, så kallade särläkemedel.

På Gotland finns det till exempel en patient som får ett av världens dyraste läkemedel, som för den här personen kostar 3,3 miljoner kronor per år.

I någon bemärkelse kommer vi alltid att ställas inför problemet att vi måste sätta ett pris på ett liv, hur obehagligt det än kan kännas.

För att stimulera läkemedelsbolagen att ta fram nya särläkemedel gynnas företagen av EU med bland annat ensamrätt för ett särläkemedel i tio år.
Det blir allt fler särläkemedel på marknaden, läkemedel som ofta har en prislapp på flera miljoner per patient och år.

Region Gotland svarar i Kalibers enkät att kostsamma preparat med mycket lång behandlingstid ger över tid mycket stora kostnader.
Konsekvensen blir att hälso- och sjukvården behöver omprioritera och minska på annan verksamhet för att hålla budgeten.

Samtidigt som läkemedlen kan rädda eller förbättra liv på patienter som tidigare varit utan behandling påverkar de ökande kostnaderna annan vård. Lars Sandman är professor i hälso- och sjukvårdsetik vid Linköpings universitet:

-Det som blir problematiskt är naturligtvis att vi skulle kunna säga att ett liv är oändligt mycket värt, vi borde kunna lägga hur mycket som helst, då riskerar vi ju liv i en annan ände av systemet. Lägger vi otroligt mycket på en patient eller en liten patientgrupp så kommer andra patienter att bli utan, vi förlorar liv i den andra änden i stället. Så i någon bemärkelse kommer vi alltid att ställas inför problemet att vi måste sätta ett pris på ett liv, hur obehagligt det än kan kännas.

Reportaget "Landstingens dilemma - priset på ett liv" sänds i P1 måndag 26 september kl 10.03

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".