Nordkalks personal angriper sommarboende

Nordkalk i Storugns vill starta ett nytt kalkbrott på norra Gotland. Det har lett till högljudda protester, och nu reagerar fackföreningarna på Nordkalk mot kritiken som de uppfattar främst kommer från sommarboende.

- De kommer hit en månad om året och säger vad vi ska tycka och tänka, säger Tony Johansson som representerar Industrifacken på Nordkalk.

Nordkalk vill ta upp ett nytt kalkbrott mellan Bunge, Rute och Fleringe, 35 meter djupt och 170 hektar stort, ska det ge jobb och kalk under 25 år. Och det är bråttom att ansöka om det nya brottet, enligt Sixten Björklund som ordförande för SIF på Nordkalk.

- Fortsätter vi den här takten så är kalken i de nuvarande brotten slut om fyra år, så det är bråttom, säger han.

Hittills har facken och de 127 anställda på Nordkalk hållit sig utanför debatten, men nu kan de inte vara tysta längre.

- Vi gotlänningar borde bilda en förening som kräver punktskatt för sommarboende, menar Industrifackens representant Tony Johansson.

Men det är inte bara sommarboende som protesterar, även fastboende skriver insändare. De oroar sig för vattnet i området, och den frågan är inte löst, men än är ansökningsprocessen bara i sin linda. Och Sixten Björklund vill inte höra talas om begreppet sommargotlänningar.

- Det finns egentligen inga sommargotlänningar. Det finns bara gotlänningar, och till exempel östergötar och stockholmare. Gotlänning är man när man är bosatt och skriven här, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".