Öns friidrottsgäng är laddade inför Island games.
Öns glada friidrottsgäng taggar inför Island games. Foto: Hugo Wennström/ Sveriges Radio

Gotlands friidrottsatleter laddar inför Island games

Daniel Örevik om att tävla med och mot sin barndomsidol
1:19 min

Med mindre än ett år kvar till Öspelen på Gotland är uppladdningen i full gång under septembersolen på Gutavallen.

I slutet på juni är det dags. Då avgörs Island games 2017. 24 öar gör upp i sin egna olympiad. Kriterierna för Europas största multisportevent är att öarna får ha ett invånarantal på max 200 000 människor och du måste ha varit bosatt minst ett år på ön. 14 sporter medverkar när spelen går på Gotland nästa år och P4 Gotland gör nedslag i alla sporter. Nu har turen kommit till friidrotten. Förutom självklara namn som Mattias Sunneborn och Gabriella Samuelsson i truppen har Gotland flera unga löften. Daniel Örevik älskar friidrott och satsar framförallt på längdhopp och 100 meter men till Öspelen har han även lagt till 200 meter i sin repertoar. Den kombinationen ser Daniel bara fördelar med.

– Sprint behöver man i längd. Många som är bra i längd brukar även vara bra på 200 så det kommer gå bra.

En härlig historia med Island games är att David får träna och tävla med sin stora barndomsidol.

– Mattias Sunneborn och jag tävlade tillsammans på Jearsy för två år sedan. Han slog mig i tresteg. Han kom trea och jag fyra så det är alltid en kamp, säger Daniel Örevik.

När sommaren kommer och Öspelen är här är målet att Daniel Örevik ska slå sin idol. Lite skämtsamt ger han Mattias en pik.

– Han börjar bli till åren så nu ska jag ta honom, skrattar Daniel.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".