Fornlämning på Gothemshammar
1 av 5
Fornlämning på Gothemshammar är från bronsåldern och inte från järnåldern som man tidigare trott. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio
Skylten vid fornlämningen på Gothemshammar är numera inaktuell efter nya utgrävningar.
2 av 5
Skylten vid fornlämningen på Gothemshammar är numera inaktuell efter nya utgrävningar. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio
Rekonstruktion av mötesplats på Gothemshammar
3 av 5
Rekonstruktion av mötesplats på Gothemshammar där man kan ha bedrivit handel. Foto: Anders Sandelin/Sandelinmedia AB
Rekonstruktion av palissad på Gothemshammar
4 av 5
Rekonstruktion av palissad på Gothemshammar som då låg på en ö. Foto: Anders Sandelin/Sandelinmedia AB
Arkeolog Helene Martinsson-Wallin på Gothemshammar.
5 av 5
Arkeolog Helene Martinsson-Wallin på Gothemshammar. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio

Tusen år missades när man daterade fornlämning

Det kan vara en fredlig mötesplats !
1:39 min

Fornlämningen Gothemshammar på nordöstra Gotland är 1000 år äldre än man tidigare trott. Den femhundra meter långa muren är troligen inte alls någon fornborg

Helene Martinsson-Wallin, som är docent i arkeologi vid Uppsala universitet och Campus Gotland, berättar att fornlämningen Gothemshammar är från bronsåldern och inte från järnåldern som man tidigare har trott.

Det här gör att arkeologerna nu tänker i nya banor. Det som tidigare har ansetts vara en slags försvarsanläggning med en träpalissad från järnåldern tror forskarna istället har varit en fredlig mötesplats tusen år tidigare.

- Den här muren är faktiskt över tvåtusen år gammal!

Digitala rekonstruktioner av landskapet visar nämligen att den långa vallen med sitt höga träplank har legat på en liten ö, för under bronsåldern hade Gotland ett sjösystem med åar som gjorde att det gick att ta sig vattenvägen tvärs över hela ön.

Att den här palissaden legat just på en ö, i inloppet till en viktig farled, gör att arkelogerna omvärderat själva funktionen eftersom det inte finns någon bosättning att skydda.

- Man har inte inringat eller skyddat någonting, då menar vi att det kanske varit en mötesplats, för just under bronsåldern började man handla med koppar och tenn, berättar Helene Martinsson-Wallin.

Tanken nu är att förmedla den nya kunskapen också till allmänheten genom att göra en vandringsled i området, med början vid skeppssättningen som kallas för Tjelvars grav och sedan visa upp andra fornlämningar och kultplatser längs vägen fram till den långa vallen i Gothemshammar.

De som går vandringsleden ska mötas av rekonstruktioner av hur det kan ha sett ut för över tvåtusen år sedan, när träpalissaden stod där flera meter hög och uppleva känslan av hur bronsålderns människor träffades och bytte varor och bad till sina gudar.

- Vi kan berätta med digital teknik och appar, genom att titta i mobiltelefon och se landskapet växa upp och interagera med människor som är virtuella, förklarar Helene Martinsson-Wallin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".