Klintehamns hamn.
Ett fartyg lastas i Klintehamns hamn. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Oklart om stenlastning i Klintehamn klarar bullergränser

Nu ska miljö- och hälsoskyddsnämnden säga sitt.
1:20 min

För varje fartyg som ska lastas med kalksten i Klintehamns hamn, krävs 70 lastbilstransporter och lastning kan ske alla tider på dygnet, upp till två gånger i veckan. Det skriver Region Gotlands hamnavdelning i sin anmälan om ändrad godshantering. 

I dag används hamnen i Klinte huvudsakligen för att skeppa skogs- och jordbruksprodukter, men tekniska nämnden har tidigare meddelat att man vill utöka hanteringen till att även omfatta kalksten. Och så länge som man håller sig inom ramen för hamnens miljötillstånd, som anger hur mycket gods man får hantera totalt per år, räcker det med att regionens hamnavdelning gör en anmälan om ändrad godshantering – en anmälan som under torsdagen lämnades in till regionens miljö- och hälsoskyddsnämnd. 

Eftersom miljötillståndet inte utnyttjas fullt ut i dag, finns det utrymme för att lasta ett 60-tal fartyg om året med kalksten, skriver hamnavdelningen. Varje fartyg kräver cirka 70 lastbilstransporter och lastning kan ske såväl dag- som nattetid – upp till två gånger i veckan.

För de som bor närmast bör det vara möjligt att uppfylla bullervillkoren nattetid, men för pensionatet på Varvsholmen kan bullernivåerna uppgå till 50 decibel. Vad gäller damm från kalkstenen är det svårt att förutsäga om det kommer att bli ett problem. Det är inte hälsofarligt men kan medföra olägenheter.

Anmälan blir inte giltig förrän den behandlats av miljö- och hälsoskyddsnämnden, som kan komma med synpunkter på exempelvis tidpunkter för lastning, bullernivåer och eventuella åtgärder mot damm. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".