Svampbord på Gotland
1 av 3
Giftiga svampar markerades med rött Foto: Lasse Ahnell Sverigesradio Gotland
Matsvamp med grön skylt
2 av 3
De goda matsvamparna fick gröna namnkort Foto: Lasse Ahnell Sverigesradio Gotland
Svamputställning i Stenkumla
3 av 3
158 olika svampar på utställning Stenkumla Gotland Foto: Lasse Ahnell Sverigesradio Gotland

Färre svampar på grund av torkan

158 olika ätliga och giftiga svampar visades på söndagens svamputställning i Stenkumla bygdegård. Det var nästan hundra färre än förra året, konstaterade svampkonsulent Åke Edvinsson.

Utställningen besöktes av ett hundratal svampintresserade som kunde se och jämföra hur de olika svampsorterna skiljer sig från varandra. Alla var också väl utmärkta med gröna namnlappar för god matsvamp, vita för sämre matsvamp och röda för giftiga svampar.

Att helgens svamputställning visade färre arter än förra året beror på torkan som märks i markerna, säger svampkonsulent Åke Edvinsson. Han har tillsammans med kollegan Kerstin Gahne vandrat åtskilliga mil för att samla svamp till helgen.

Edvinsson konstaterar att det som finns gott om just nu i de gotländska markerna är champinjoner och taggsvamp som återfinns i sandiga skogsområden.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".