Guldfisk i kvarndammen
1 av 2
Guldfiskarna i kvarndammen i Väte finns i såväl olika storlekar som färger. Många är över 20 centimeter långa. Foto: Arkivbild
Länsfiskekonsulent Rolf Gydemo vid kalkbrottet i Hide.
2 av 2
Länsfiskekonsulent Rolf Gydemo vid kalkbrottet i Hide. Foto: Anton Kalm / Sveriges Radio

Guldfiskar utsläppta i kalkbrott

"Fullständigt vansinne"
1:16 min

I Hide kalkbrott har guldfiskar börjat frodas i de grunda dammarna. Men att placera ut guldfiskar är ingenting som länsfiskekonsulent Rolf Gydemo tycker är en särskilt bra idé.

I regel kommer de från akvarier eller trädgårdsdammar men de har också då och då dykt upp i flera mindre dammar på Gotland.

2015 hittade länsfiskekonsulenten Rolf Gydemo en stor mängd guldfiskar i kvarndammen i Väte. Nu har det siktats flera i kalkbrottet i Hide.

– Det är fullständigt vansinne. Att släppa ut dem i en så här onaturlig miljö för dem är inte riktigt schysst mot dem heller, säger Rolf Gydemo.

Så länge vattnet inte bottenfryser så kan guldfiskarna, som är karpfiskar, överleva vintern och sedan föröka sig. I Hide finns däremot ingen stor risk att de ska sprida sig till andra vattendrag. Den risken är däremot större i Väte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".