Elin Bååth (Fi) och Kaj Lundmark (SD)
Elin Bååth (Fi) och Kaj Lundmark (SD) Foto: Amanda Heijbel / Sveriges Radio

Fi och SD har hanterat politiken på helt olika sätt

Elin Bååth och Kaj Lundmark om fullmäktigetiden
5:40 min

Halvvägs till nästa val möttes Elin Bååth (FI), som skrivit 24 motioner och interpellationer till Gotlands regionfullmäktige, och Kaj Lundmark (SD) som skrivit en.

Sverigedemokraternas motion föreslog att alla lärare på Gotland borde få mat på jobbet. Tre miljoner räknade barn-och utbildningsförvaltningen ut att det skulle kosta och motionen fick tummen ner av fullmäktige. Att det inte blivit fler förslag än det motiverar Kaj Lundmark såhär:

- Den här första perioden ser vi inom Sverigedemokraterna som ett prövoår, ett år för att lära oss, säger han.

Desto mer aktiv har Feministiskt Initiativs ledamot Elin Bååth varit. 24 motioner och interpellationer har det blivit.

- Jag är inte vald för att sitta tyst, säger Elin Bååth. Jag tror att mina väljare förväntar sig att jag jobbar för den platsen jag fått och den förtroendepost jag innehar. Att jag aktivt ska engagera mig i den politik som jag har lovat att driva.

Elin Bååth reagerar starkt mot det låga antalet politiska förslag som kommit från SD.

- Jag känner att om man tar ut pengar som Kaj Lundmark gör bör man åtminstone lägga förslag. Åtminstone kunna sätta sig in så mycket i politiken att man kan gå upp i talarstolen och föra sin talan. Jag tycker det är lite upprörande faktiskt. Man bör inte ställa sig på listan om man inte är redo att driva politiken.

Kaj Lundmark svarar:

- Det är nödvändigt. Vi är tvungna att göra så här för att kunna ha nån verksamhet överhuvudtaget. Som egenföretagare så har man inte råd att lägga tid på såna här aktiviteter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".