Pia Hederstedt, ordförande i Lojsta Hembygdsförening och Mattias Vejlens, samordnare för friluftsliv på länsstyrelsen.
Pia Hederstedt, ordförande i Lojsta Hembygdsförening och Mattias Vejlens, samordnare för friluftsliv på länsstyrelsen. Foto: Anton Kalm / Sveriges Radio

Lojsta föreslås bli riksintresse för friluftsliv

"Intressanta ur ett mer nationellt perspektiv för friluftsliv."
3:28 min

Flera stora områden på Gotland föreslås som riksintresse för friluftsliv. Men det betyder inte att de skyddas.

- Man utser vissa områden som är intressanta ur ett mer nationellt perspektiv, i det här fallet för friluftsliv, säger Mattias Vejlens, samordnare för friluftsliv vid Länsstyrelsen.

Lojsta hed, slott och träsk är några av de platser där det föreslås bli riksintresse för friluftsliv.

Men både kommunstyrelsens ordförande, Björn Jansson (S), och Pia Hederstedt, ordförande i hembygdsföreningen i Lojsta, tycker att informationen om vad det här egentligen innebär är svårbegripligt.

- Lojsta är ett område som blivit en väldigt bra besöksplats för just de som är intresserade av att vandra runt, se kultur eller paddla, säger Mattias Vejlens.

Själva riksintresset skulle däremot inte innebära att det blev ett formellt skydd, som vid ett naturreservat eller en nationalpark enligt Mattias Vejlens.

- Det blir kommunerna som får, i sin planering, ta ställning till om de här riksintressena påtagligt kan skadas när man ska göra någon form av exploatering på områdena, säger han.

Och det är upp till den prövande myndigheten att väga de olika riksintressena mot varandra om det uppstår krockar som till exempel mellan riksintresse för stenbrytning och friluftsliv.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".