Barnhälsovård. Litet barn med blöja får ett plåster.
1 av 3
Foto: Christine Olsson/TT
Kristin Lindblom och Carl-Erik Flodmark
2 av 3
Kristin Lindblom och Carl-Erik Flodmark. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Konferens om barnhälsovård
3 av 3
Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio

Barnhälsovården fortsatt ojämlik

"Det ser olika ut"
1:47 min

Alla fyraåringar får inte samma hörseltest. Inte alla föräldrar får hembesök när deras barn är 8-9 månader. Illa tycker Kristin Lindblom BHV-överläkare i Dalarna.

– Det ser olika ut över landet. Den brinnande punkten är att vi inte erbjuder alla samma barnhälsovård, säger Kristin Lindblom.

Det varierar vilken vård som erbjuds beroende på var i landet man bor. Det slås fast när cirka 130 representanter från hela landets centrala barnhälsovårdsenheter är samlade i Visby, 10-12 oktober.

Kristin Lindblom är barnhälsovårdsöverläkare i Dalarna och påstår att inte alla landsting följer Socialstyrelsens vägledning och barnhälsovårdsprogram.

Under de nationella barnhälsovårdsdagarna som pågår i tre dagar i Visby är frågan om lika vård för alla barn ett hett diskussionsämne.

Får alla nyblivna föräldrar ett hembesök när barnet är 8-9 månader? Blir alla 4-åringar hörselundersökta i landet? Nej, så är det inte. Kristin Lindblom säger att de i Dalarna till exempel inte hörseltestar alla barn på det sätt som sker på många andra orter i landet. Att det skiljer en del på den vård som erbjuds kan bero på att Socialstyrelsens vägledning inte är så kraftfull, resonerar hon.

– Vägledningen är så allmänt hållen det är svårt att förstå vad man måste göra. Både för oss som personal, men också för beslutsfattarna, säger hon.

På plats för att vittna om hur det är fatt på hemorten - i de olika landstingen finns i Visby just nu cirka 130 representanter från hela "barnhälsovårdssverige"; BHV-överläkare, samordnande sjuksköterskor och vårdutvecklare, samordnande mödra- barnhälsovårdspsykologer men också logopeder och dietister, till exempel.

Socialstyrelsens medicinskt sakkunnige Carl-Erik Flodmark finns också på plats och vill höra vad som kan göras åt att barnhälsovården varierar så i riket.

– Vi är tacksamma över att man påpekar detta och tar fram siffror över hur det ser ut, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".