polis i almedalen
Bilden från Almedalen är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Henrik Montgomery / TT

Polisen låter oftast olagliga demonstrationer hållas

"Visar hur stark demonstrationsrätten är"
0:27 min

Demonstrationsrätten är så starkt skyddad i grundlagen att det ska väldigt mycket till för att polisen ska stoppa en sammankomst som genomförs utan tillstånd.

Kjell Lindgren, talesperson för polisen i Stockholm, säger till P4 Gotland att han jobbat sedan 1970-talet, utan att någon som anordnat en olaglig demonstration eller sammankomst dömts för det.

– Jag har inte varit med om att någon blivit dömd för att ha anordnat en demonstration utan tillstånd. Det visar också hur stark demonstrationsrätten är i vårt land.

Polisen har upprättat en anmälan om olaga demonstration i Visby efter att ett tiotal personer, som uppges komma från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, delat ut flygblad och vandrat genom delar av centrala Visby på söndagseftermiddagen. Demonstrationen saknade tillstånd, men inga allvarligare incidenter ska ha inträffat.

– För att avbryta (ett möte utan tillstånd) ska det till svårare oordning; som upplopp, fullt slagsmål eller full kalabalik i trafiken.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".