Åsa Odelros
Åsa Odelros, rådgivare till ekologiska fjärderfäproducenter. Foto: Sanne Svensson

Ingen fara att äta ekologiska ägg trots höjda nivåer av miljögifter

"Det finns ingen anledning att sluta äta ekologiska ägg"
2:02 min

Samtidigt som efterfrågan på ekologiska ägg från Gotland ökar, upptäcktes nyligen att halterna av miljögifter i ekologiska ägg är tre gånger högre än i konventionella.

I en av Livsmedelsverkets regelbundna provtagningar från 2011 visar resultatet på ett stickprov från en ekologisk äggproducent att halterna av dioxin och PCB är förhöjda. Men Åsa Odelros, rådgivare till ekologiska fjärderfäproducenter, menar att det inte finns någon anledning att sluta äta ekologiska ägg.

– Medelvärdet för de här mätningarna ligger på 1,4 och gränsvärdet ligger på 5. Så det ligger helt klart under gränsvärdet och det finns inget som talar för att ekologiska ägg är skadliga idag. Man ska väl snarare känna en trygghet över att vi kan åtgärda en situation i god tid, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".