Elisabeth Lantz bjuder grannen Cecilia Herzog på ett glas avsaltat havsvatten. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
1 av 4
Elisabeth Lantz bjuder grannen Cecilia Herzog på ett glas avsaltat havsvatten. Det smakar metalliskt, tycker de båda. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Diskbalja med gulfärjat vatten.
2 av 4
Som citronlemonad, beskriver Elisabeth Lantz färgen på sitt vatten. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Vattenkokare med bruna avlagringar. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
3 av 4
I stället för kalkavlagringar blir det nu bruna, rostfärgade avlagringar på vattenkokaren. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Susanne Bjergegaard Pettersson. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
4 av 4
Susanne Bjergegaard Pettersson, Region Gotlands VA-chef. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Avsaltat havsvatten blir gult i Katthammarsvik

"Det ser ut som citronlemonad"
2:19 min

Gult, illaluktande dricksvatten som inte ens katten vill ha. Det blev resultatet när det avsaltade havsvattnet från bräckvattenverket i Herrvik nådde Elisabeth Lantz i Katthammarsvik. 

Trots att Region Gotland spolat ur ledningsnätet åtskilliga gånger, kvarstår problemen.   

– På morgnarna är det alltid gult, och sen ändrar det karaktär och färg under dagen, säger Elisabeth Lantz i Katthammarsvik. 

Hon betraktar vattnet hon hällt upp i en diskbalja. 

– Det ser ut som lemonad, citronlemonad. I somras, speciellt i juli, då var det riktigt gult, det kunde se ut som – dessvärre – ett sämre urinprov. Det luktade och smakade illa, det smakade jordkällare och den gula färgen kom allteftersom. 

Hur många är drabbade av det här? 

– Ja, vart och vartannat hus här längs vägen i Katthammarsvik. Och av dem jag har pratat med så har de flesta problem med vattnet. 

Problemen började i somras, när det nya avsaltade havsvattnet från bräckvattenverket i Herrvik började pumpas ut i ledningsnätet. Det nya vattnet får helt enkelt avlagringar som byggts upp i de gamla rören att släppa.  

– Fenomenet uppstår oftast när man byter vatten, som vi har gjort i det här fallet, i gamla ledningsnät, säger Susanne Bjergeaard Pettersson, Region Gotlands VA-chef. 

Vi tycker själva att det blir bättre.

Hon betonar att fenomenet främst uppstår där det finns gamla gjutjärnsrör. I Herrvik, där man har samma vatten men ett betydligt nyare ledningsnät, har man inte de här problemen, säger hon. 

Det gulaktiga, vad är det för något? 

– Det är huvudsakligen järn. 

För att försöka få bort missfärgningen, har regionen spolat ur ledningsnätet åtskilliga gånger i Katthammarsvik, och i förra veckan rengjordes även två vattenreservoarer.  

– Vi tycker själva att det blir bättre. Gör det inte det så får vi börja inventera ledningsnätet, om det finns möjlighet att kanske byta ut nån gammal rörledning, säger Susanne Bjergegaard Pettersson. 

Det här vattnet är ju inte helt gratis, är det inte dyrt att hålla på och spola? 

– Jo, det är det. 

Det finns ju en ännu inte beslutat plan på ett stort bräckvattenverk i Visby – skulle samma sak kunna uppstå där? 

– Absolut, så är det. 

I Visby - och Kvarnåkerhamn - är planen dock att blanda ut det avsaltade vattnet med det ordinarie vattnet, påpekar Susanne Bjergegaard Pettersson. 

– Så att det skulle bli lika stor effekt som i Katthammarsvik, det tror vi inte på. 

Region Gotland kan i dag inte säga när man räknar med att problemen med vattnet i Katthammarsvik kommer att vara avhjälpta - men påpekar att det inte finns några hälsorisker med att dricka vattnet.  

Mer om Vattenbristen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".