Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Domprost Mats Hermansson, Visby stift
Domprost Mats Hermansson är en av de som hotats. Foto: Svenska kyrkan

Hot inför gotländsk manifestation

Den misstänkta gruppvåldtäkten i Visby på en rullstolsburen kvinna fortsätter att väcka starka känslor.

Åklagaren har bytts ut, sten har kastats mot ett asylboende och en arrangör av en manifestation mot sexism och rasism har fått polisskydd efter hot.

Mats Hermansson, domprost på Gotland, har också blivit utsatt för hot i samband med manifestationen.

– Det var en kväll vid tiotiden då en man ringde och sa att jag skulle passa mig noga. Det var med anledning av att jag ska delta i aktionen. Han kunde inte förstå hur jag kunde tycka att det var okej med en gruppvåldtäkt på en rullstolsburen kvinna. Det är många som har tolkat det så, säger han till TT.

Han berättar att det för honom är viktigt att manifestera mot rasism och sexism.

– Det finns en utbredd oro i folkdjupet. Jag tror att det finns ett behov för alla goda krafter att samlas. En sådan här manifestation kan ingjuta mod, men också lugn. Vi, de allra, allra flesta, är för det öppna, pluralistiska samhället. Det är en liten, liten klick som försöker utnyttja det här läget för andra, mörka syften.

Bakom manifestationen står Feministiskt initiativ (Fi) och Vänsterpartiet på Gotland.

– Fi Gotland vill vara tydligt med att bemöta den kritik som har varit och svara med en manifestation för att visa att vi inte står för vare sig rasism eller sexism, säger Johanna Ivarsson, ledamot i Fi:s nationella partistyrelse, till TT.

Med kritik säger hon att hon syftar på den rasism som har vuxit fram i och med händelserna på Gotland. En person inom Fi Gotland har fått polisskydd sedan hon har blivit utsatt för hot med anledning av manifestationen.

– De hot som har kommit har blivit polisanmälda och den person som har blivit hotad har blivit bra bemött av polisen, med respekt och med förtroende. Nu känns det som att de vill ha lite lugn och ro inför i morgon (söndag), säger Johanna Ivarsson.

Den utsatta personen inom Fi Gotland får enligt Johanna Ivarsson stöd från partiet på nationell nivå.

Någon representant för Fi på nationell nivå kommer inte att närvara vid manifestationen.

Finns det någon anledning till det?

– Vi måste alltid prioritera. Vi finns med dem och Fi Gotland är själv en stark grupp, säger Johanna Ivarsson.

Vänsterpartiet vill inte kommentera hur partiet hanterar oroligheterna kring manifestationen, utan hänvisar till Vänsterpartiet på Gotland.

Gotlandspolisen har också vittnat om en oerhört hätsk stämning, inte minst i sociala medier, och har sedan tidigare fått förstärkning från Stockholm. Carina Skagelind, presstalesperson vid polisregion Stockholm och Gotland, vill inte kommentera hur stor förstärkningen är.

– Vi är tillräckligt många för att se till att det blir en lugn och trygg allmän sammankomst i morgon, säger hon.

Om fler personer har blivit hotade i samband med manifestationen vill Carina Skagelind inte kommentera.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".