Visent i Småland.
1 av 5
Visent som går som naturvårdare i ett hägn i Småland. Foto: Tommy Svensson
Tommy Svensson
2 av 5
Tommy Svensson vid ett gotländskt vattenhål för visenter. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Vilthägn östra Gotland. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
3 av 5
Vilthägn östra Gotland. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Gigantrisk stätta in till vilthägn östra Gotland. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio.
4 av 5
Gigantrisk stätta in till vilthägn östra Gotland. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Hjorthägn östra Gotland. Blivande visenthägn. Katarina Hedström/Sveriges Radio
5 av 5
Hjorthägn östra Gotland. Blivande visenthägn. Katarina Hedström/Sveriges Radio

Visenter redan godkända för hägn på Gotland

Visentexpert: Det har aldrig hänt konstigheter någonstans
2:30 min

Redan hösten 2014 gav länsstyrelsen en markägare tillstånd att hålla max tio visenter i ett befintligt vilthägn. Hägnet ska bara godkännas för de nya djuren efter att ha förstärkts.- När jag var liten fanns det bara ett par hundra visenter kvar i hela världen, säger Tommy Svensson, så jag har följt räddningsprojektet så länge jag kan minnas. Att bevara arten, föda upp och hitta platser att släppa lösa på.

Tommy Svensson är nu koordinator i det internationella nätverket - EBCC - European Bison Conservation Center, som jobbar för att bevara och utöka antalet bison-djur.

Det handlar alltså om en utrotningshotad art; Visenter, europeisk bison.

Men i den gotländska viltförvaltningsdelegationen fanns då tveksamheter inför att ta hit de stora djuren; om än i hägn. Tommy Svensson försöker lugna skeptikerna med att det inte rör sig om djur som skall släppas fria på Gotland.

-Jag kan bara berätta hur visenterna är. Jag har varit över hela Europa och pratat visenter och studerat dem. Det har aldrig hänt några konstigheter någonstans någon annanstans. Det verkar ju märkligt om det skulle vara problem här på Gotland.

P4 Gotland fick igår följa med till det aktuella hägnet, tillsammans med Tommy Svensson från det internationella nätverket för att rädda visenterna.

EBCC leds från Warszawa, och Tommy Svensson är ansvarig för Skandinavien när det gäller att koordinera räddningsarbetet av visenten i Europa, både när det gäller återinplanteringar i naturen och avelsarbetet i fångenskap. Initiera forskning.

Det de tycker är viktigast av allt, i expert- och forskarnätverket, är att bevara och utveckla den genetiska variationen av visenten. Grunden till all forskning och avelsarbete är den internationella stamboken.

- Just nu håller jag på med en transport till Ryssland där de vill återinplantera visenter i Kaukasus. Världsnaturfonden i Ryssland och Världsnaturfonden i Sverige är engagerade i det arbetet. På sikt kan det bli fler transporter dit, säger Tommy Svensson, eftersom de i Ryssland anser att visenterna uppfödda i Sverige är lämpliga där.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".