Carolina Klüfts föreläser om läsning under bokens dag
Carolina Klüft i Visby för lansering av sin bok och för att stötta unga till läsning. Foto: Hugo Wennström Sveriges Radio

Carolina Klüft vill inspirera unga till läsning

"Man måste påminna sig själv om att det är viktigt"
2:18 min

Carolina Klüft besöker Visby och berättar hur hon prioriterar tid till läsning. Läsning hjälpte henne koppla av som aktiv idrottare på stora mästerskap.

Många järn i elden är rätta uttrycket för att beskriva Carolina Klüfts liv just nu. Trots att det är fyra år sedan hon la spikskorna på hyllan är det kanske mer fart nu än någonsin. Förutom en nyutgivnen bok En sjukampares liv jobbar hon också deltid med ett hälsoprojekt tillsammans med kronprinsessan Victoria för att få fler ungdomar att leva ett mer aktivt liv.

Både som aktiv friidrottsstjärna och nu så är läsandet en viktig del av hennes liv. Hon hoppas att hon under dagens föreläsning lyckats inspirera de gymnasieelever som var på plats på Clarion Hotell till läsning.

– Framförallt på resande fot kunde jag läsa och på kvällarna för att skingra tankarna, säger hon.

Carolina Klüft läste också inspirerande texter för att hitta avkoppling för att kunna prestera på topp. Favorit frasen där lyder såhär.

– Du kan. Inget berg är för brant om du tror att det är sant. Du kan, avslutar hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".