Bild av fiskfossil
1 av 2
Bilden visar hela käkfragmentet. Den svarta linjen är 1 mm lång. De två färglagda blocken (turkos och lila) visar de två områden på käken som scannats med hög upplösning på ungefär en tusendels millimeter. Foto: Uppsala universitet
Bild av fiskfossil
2 av 2
Närbild av käkbensfossilen. Den svarta linjen är 0.1 mm lång. Tänder är guldgula, hudtänder lila, rosa och tegelröda, pulpahålor gröna, blodkärl rosa eller blå, begravda resorptionsytor turkosa, hålrum för benceller klarröda. Foto: Uppsala universitet

Fiskfossil ger ny kunskap om våra mjölktänder

"Det äldsta kända exemplet"
1:29 min

En 424 miljoner år gammal fisk som förvandlats till ett gotländskt fossil, har gett forskare ny kunskap om hur människans mjölktänder utvecklats.

För 424 miljoner år sedan simmade fisken andreolepis omkring i havet nere vid ekvatorn. Fisken dog och det centimeterstora käkbenet från fisken bäddades in i havsbotten. Genom årmiljonerna förflyttades sen havsbotten sen norrut och när inlandsisen smälte, för ungefär 14 000 år sen, reste sig botten över vattenytan och bildade Gotland.

I ett gammalt stenbrott på sydöstra Gotland dyker sen det lilla käkbenet upp som ett fossil. Ett fossil som nyligen undersökts av forskare vid Uppsala universitet - och nu har bidragit med ny kunskap om människans mjölktänder! 

Per Ahlberg, professor vid institutionen för organismbiologi på Uppsala universitet, säger till P4 Gotland säger att fiskfossilen är det äldsta kända exemplet som visar hur tänder ersätts (på samma sätt som hos människan).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".