Louise Billqvist, handläggare för park- och naturmark.
Louise Billqvist, handläggare för park- och naturmark, menar att man kan se nya trender i hur barn använder öns lekplatser. Foto: Sanne Svensson

Lekplatserna ska bli färre men bättre

"Man ser ju ofta att det är större lekplatser man använder sig av"
1:09 min

Snart kan en ny strategi för lekplatser och utomhusgym antas av tekniska nämnden. Det handlar om besparingar och om att trenderna i hur barnen använder lekplatserna förändrats.

– Vi har ju ett generellt besparingskrav, men i huvudsak så ser vi att det är ett stort värde i att satsa på temalekplatser istället för små områdeslekplatser. Man ser ju ofta att det är större lekplatser man använder sig av, säger Louise Billqvist, som har utrett frågan hos Region Gotland.

Underlaget till den nya strategin har tagits fram genom kontakt med flera fastlandskommuner för att undersöka vilka strategier de orienterar sig efter, tillsammans med en intern diskussion.

– Tanken och vår förhoppning är ju framöver, när vi börjar jobba efter den här strategin – om den antas i november – att vi kommer kunna ha kontakt med medborgarna innan vi ser över vilka lekplastser som är lämpliga att ta bort, säger Louise Billqvist, handläggare för park- och naturmark.

Vilka lekplatser som kan bli aktuella att tas bort och hur många det handlar om är i nuläget oklart.

Tekniska nämnden möts 16 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".