Sängliggande kvinna under täcke. Arkivfoto: Bertil Olofsson / SVT Bild
Arkivfoto: Bertil Olofsson / SVT Bild

Regionen kan spara 28 miljoner på lägre sjukfrånvaro

Utredare på Vision: Det finns väldigt stora möjligheter att minska kostnaderna
2:19 min

Fackförbundet Vision har jämfört sjukfrånvaron i landets alla kommuner, och visar att om Gotland hade lika låg sjukfrånvaro som Torsby skulle de spara 28 miljoner kronor per år.

Sjukfrånvaron bland anställda i landets kommuner var enligt Visions kartläggning 6,8 procent av arbetstiden 2015. För Region Gotlands anställda var siffran 5,6 procent medan Torsby i Värmland som har den lägsta sjukfrånvaron låg på 4,3 procent.

- Sjukfrånvaron kostar väldigt mycket pengar. För kommuner, landsting och regioner visar våra siffror att det kostar över 20 miljarder varje år, säger Jenny Andersson, utredare på Vision.

Region Gotlands sjukfrånvaro kostade drygt 122 miljoner kronor under 2015, men om man haft lika låg frånvaro bland personalen som i Torsby skulle det bara ha kostat 94 miljoner, en besparing på 28 miljoner - rent teoretiskt räknat.

Kostnaderna gäller dels vad de sjuka kostar även när de är frånvarande men också värdet på det arbete de skulle ha gjort om de varit på jobbet. Och det är värdet på förlorat arbete som är den stora kostnaden - eller besparingen. Ungefär tre fjärdedelar av sjukfrånvarons kostnader är nämligen arbete som inte blir gjort.

Har era medlemmar stressigt arbete de blir sjuka av? 

- Jättemånga trivs väldigt bra, de känner att de gör skillnad. Sen finns det tyvärr för många medlemmar som har det alldeles för stressigt på jobbet, säger Jenny Andersson på Vision.

Hur stressande är det att veta att verksamhet går back och det görs nedskärningar och besparingar?

 - Det är oerhört stressande! En ohälsosam arbetsbelastning förhöjer risken att bli sjuk oerhört mycket, säger Jenny Andersson. 

Enligt Vision har Torsby som 2004 hade en sjukfrånvaro på 8,5 procent, arbetat målmedvetet på alla plan i kommunen, även politiskt. Och de lyckades nästan halvera frånvaron till 2015.

- Man pekar ut och säger "Nu är den här frågan viktig" i hela organisationen, säger Jenny Andersson. 

Enligt henne har man också en förstående syn på sjukfrånvaro i Torsby. Att det kan gå upp och ned ibland i livet för de anställda både privat och på jobbet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".