Visby innerstad. Flygfoto: Gunnar Britse
Visby innerstad. Flygfoto: Gunnar Britse

Skatteverket: Många tror fel om folkbokföringslagen

"Normalt att man ska vara folkbokförd där man har sin familj"
2:00 min

Tobias Wijk som är ansvarig för kontrollverksamheten inom folkbokföringen på Skatteverket säger att lagen inte talar om "huvudsaklig" nattvila, som många tror.

De två höga chefer inom Region Gotland som inte är folkbokförda på ön, utan skattar i sina respektive hemkommuner, har folkbokföringslagen på sin sida. De som tror att man ska vara skriven där man sover mest har däremot missuppfattat lagen, säger Tobias Wijk. 

– Om man bara bor på ett ställe ska man vara folkbokförd där man regelmässigt sover. Om man har dubbel bosättning, och övernattar på fler än ett ställe regelmässigt, då är det normalt att man ska vara folkbokförd där man har sin familj.

Ofta nämns i debatten om folkbokföring "huvudsaklig vila". Men huvudsaklig vila är inget begrepp som finns i lagstiftningen. 

–  Man pratar om en regelbunden dygnsvila. Huvudsaklig vila är mer dagligt tal.

På Gotland har frågan om folkbokföringsort seglat upp som en politisk fråga efter att centerledamoten Gunnel Lindby lagt ett förslag i regionfullmäktige om att Region Gotland ska försöka hitta fler som folkbokför sig på ön, av dem som vistas mycket här. Men det är Tobias Wijk tveksam till.

– Vi kanske inte ser att kommunen ska ha ett aktivt efterforskande uppdrag. Däremot är de skyldiga att rapportera fel man upptäcker. Tycker inte man ska leka polis, men framkommer det i den normala verksamheten tycker jag man ska underrätta Skatteverket och det är också det som lagstiftningen säger. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".