Polisen Conny Johansson visar drogen spice. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Foto: Arkivbild/P4 Gotland Sveriges Radio

Allt fler ungdomar använder droger

"Drogerna för med sig annan typ av brottslighet"
1:15 min

Allt fler högstadieelver uppger att de röker, snusar eller har testat droger. Det är första gången på drygt tio år som trenden har vänt.

Det här är ingen överraskning för kommunpolisen Conny Johansson. Under 2013 började den så kallade spicevågen ta fart. Enligt Conny Johansson så var det i takt med det som polisen märkte att droganvändningen var utbredd och etablerat bland väldigt många fler ungdomar än vad polisen hade trott.

– Det upptäckte vi genom förhör med ungdomar och genom att vi hade mobiltelefoner i beslag där man hade pratat med varandra via sociala medier och sms.

Sedan dess har polisen haft tät kontakt med skolpersonal, personal på ungdomsgårdar och andra nyckelpersoner bland ungdomar.

– De har larmat om den här situationen under ett tag så det var på det sättet som det blev klart för oss att vi har problem, säger Conny Johansson.

Vad kan polisen göra för att få bukt med det här?

– Vi har ju en lagföringsdel vilket innebär att upptäcka unga människor och att utreda brott. Vi kan till exempel också se till att vi utbildar vår presonal och att vi har ett bra informationsunderlag att arbeta med. Men mycket mer än så kan vi inte göra inom ramen för vårt uppdrag.

Conny Johansson betonar vikten av att alla delar i samhället bidrar.

– Det är viktigt att vi vet vad man som till exempel skolpersonal kan göra, vad man kan göra på ungdomsgårdarna och på vilket sätt vi kan göra det här tillsammans för att få en bättre helhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".