Asylboendet i Klintehamn.
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Migrationsverket förlänger kontrakt till maj 2017

Bert Karlsson om villkoren: Ett skämt! Nästintill olagligt
1:38 min

Asylsökande på Gotland får stanna efter 20 november. Migrationsverket förlänger avtal sex månader - men kan säga upp dem inom två veckor.

Asylsökande på Gotland kommer att få stanna i sina boenden efter att Migrationsverket ändrat sig. Nu har de erbjudit tre av öns fem boenden att förlänga kontrakten. Men villkoren är tuffa och alla har inte bestämt sig än för om de vill förlänga kontrakten till 20 maj 2017.

- Om det skulle vara så att vi inte behöver platserna under den här tiden kan vi säga upp ett avtal med två veckors uppsägningstid, säger 
Lisa Bergman på Migrationsverket.

Just nu finns 297 asylsökanden på boenden på Gotland, enligt Migrationsverket. Dessutom bor 200 asylsökanden i eget boende.

Asylboendena i Bunge, Fröjel och Fårösund har fått erbjudande om förlängt kontrakt. P4 Gotland har varit i kontakt med entreprenörerna för dessa boenden. I Bunge har man ännu inte tagit ställning. Clas Dahlen, som driver boendet i Fröjel har sagt ja till förlängningen, liksom bolaget Jokarjo, som driver boendet i Fårösund.

Bert Karlsson, VD på Jokarjo, är kritisk till Migrationsverkets villkor i det nya kontraktet.

- Våra avtal med anställda är minst en månad. Det är därför vi varslat alla hela tiden.

Kommer ni godta villkoren?

- Ja vad har vi för val? Vi har inget val, säger Bert Karlsson.

 Vill ni fortsätta?

- Ja självklart. Framförallt är det ju fastighetsägaren som har intresse av detta, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".