Olle Jansson rektorsråd Uppsala Universitet Campus Gotland
Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio

Fler nya universitetsutbildningar på Gotland

"Behovet finns och vi tror det finns intresse"
2:07 min

Uppsala Universitet i Visby planerar att växa. Flera nya utbildningar och mer personal ingår i planen. Först ut är tre lärarutbildningar.

Högskolan på Gotland blev för tre år sen Campus Gotland och då en del av Uppsala universitet. Samtidigt togs beslut att nästan fördubbla antalet studenter här på ön, från 800 till 1500.

För att klara av det behöver de starta nya universitetsutbildningar, och det har gjorts successivt. Till hösten 2017 är tre parallella lärarutbildningar aktuella: förskolelärare, årskurs 1-3 och årskurs 4-6.

Universitet behöver i och med den här satsningen själva anställa en handfull nya lärare.

- Behovet finns och vi tror att det finns ett intresse för de här utbildningarna och det är jätteroligt att Utbildningsvetenskapliga fakulteten vill göra den här satsningen, säger rektorsrådet Olle Jansson som ansvarar för utvecklings- och samordningsfrågor vid campus.

Hösten 2018 kommer helt nya treåriga utbildningsprogram starta. I ett program kombineras systemvetenskap och IT med företagsekonomi och så startar en helt ny samhällsplanerarutbildning.

- Vi vet att det är en god arbetsmarknad för den typen av kompetens. Myndigheter, EU och privata företag jobbar ju mycket med framtidsfrågor och samhällsplanerare är bra på sådant, säger han.

Fler program på avancerad nivå, så kallade mastersprogram ska också erbjudas. Först en ettårig specialistsjuksköterskeutbildning, troligtvis med inriktning på psykiatri.

Hållbar besöksnäring ska också ges som ettårig mastersutbildning. Vindkraftsutbildning och kulturvård ska kunna byggas på i tvååriga mastersprogram.

Campus Gotland planerar för ett internationellt treårigt program på engelska i hållbar energi där bland annat vindkraftfrågor ska kombineras med kulturvård, miljövetenskap, kulturgeografi och företagsekonomi.

Att hålla fler utbildningar på engelska är också ett sätt att få fler utländska studenter, det har man sett när till exempel utbildningen i speldesign i höst hålls på engelska.

- Det tror vi i princip också bygger kvalitet, konstaterar Olle Jansson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".