Björn Ljung och Kaj Lundmark. Foto: Karin Brindt/Sveriges Radio
Björn Ljung och Kaj Lundmark har lämnat sina platser i Gotlands regionfullmäktige. Foto: Karin Brindt/Sveriges Radio

Traktorförsäljare hamnade på valsedel mot sin vilja

"Det var väl nån tomte som skrivit på mitt namn på nån lapp"
1:02 min

Någon skrev upp Rasmus Myrvälder i Stenkyrka på en valsedel för SD mot hans vilja. Han är kritisk till att han var med i lottningen om en plats i fullmäktige efter en avhoppad ledamot.

- Sånt här är inget skojigt över huvud taget, säger Rasmus Myrvälder.

Vet du vem det är som lagt till ditt namn på en SD-valsedel?

- Nej, men fick jag tag på den skulle jag inte bjuda på tårta, säger han.

Hur skojigt tycker du det är?

- För det första är jag noll politiskt intresserad, för det andra vill jag inte överhuvudtaget att mitt namn ska figurera i de här sammanhangen, säger Rasmus Myrvälder.

Han säger att han har anmält Gotlands Tidningar till Pressombudsmannen. Tidningen publicerade dagarna efter SD-avhoppen hans namn som en möjlig SD-ledamot i fullmäktige. Myrvälder kände sig uthängd eftersom tidningen då inte hade talat med honom. Mikael Carlson som är nyhetschef på tidningen skriver i ett svar till P4 Gotland:

"Den som är missnöjd med en publicering har alltid möjlighet att anmäla detta till PO, och det är naturligtvis bra för alla inblandade att saken prövas av en utomstående part."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".