Bästeträsk. Foto: Gunnar Britse
Foto: Gunnar Britse

Nordkalk nöjda - men länsstyrelsen avvaktar efter Natura 2000 paus

Eva Feldt, Nordkalk: Nu får frågan prövas ordentligt
2:24 min

Hade processen inte pausats kunde Ducker i Bunge blivit Natura 2000 i november även om Högsta förvaltningsdomstolen river upp regeringens beslut.

Högsta Förvaltningsdomstolen beslutade efter Nordkalks överklagan att processen inhiberas kring de föreslagna Natura 2000 områdena Bäste träsk och Stora Vikers - paus helt enkelt.

- Lättnad! Det är väldigt kort med tid kvar, säger Eva Feldt som är kommunikationschef på Nordkalk som vill bryta sten vid Ducker i Bunge.

Frågan om att skydda områdena skulle upp i EU kommissionen redan 8 november, nu måste det beslutet vänta tills Högsta Förvaltningsdomstolen tagit ställning till själva frågan om Natura 2000 områdena.

- Om inte Högsta förvaltningsdomstolen hade inhiberat regeringsbeslutet nu så hade ju även Bunge-täkten följt med och kvarstått som Natura 2000 även om domstolen river upp regeringens beslut, säger Eva Feldt.

På branschorganisationen SveMin jublar man, men på Nordkalk är de lite försiktigare att redan nu tolka inhibitionen som ett kommande nej till naturskydd.

Länsstyrelsen i Gotlands län som föreslagit att områdena ska skyddas vill inte tolka inhibitionsbeslutet som något annat än en tillfällig paus i väntan på beslut.

- Vi får nu invänta regeringens yttrande, säger Anna-Lena Fritz som är chef för länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Vad tror du om möjligheterna att Bäste träsk blir Natura 2000 område?

- Vi har ingen uppfattning. Områdena är föreslagna av länsstyrelsen och Naturvårdsverket, men processen har pausats, säger Anna-Lena Fritz. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".